Prvonagrađeno rešenje grupe autora; Izvor: JP “Urbanizam i izgradnja Leskovac“
Konkursi

Spiralni pilon: Ovako izgleda prvonagrađeno rešenje za novi orijentir Leskovca

Obloga konstrukcije panelima, koja obavija stub pilona, formira kompleksnu figuru što se žiriju posebno svidelo.

JP “Urbanizam i izgradnja Leskovac“ objavilo je krajem aprila rezultate otvorenog konkursa za dizajn pilona na prostoru centralnog gradskog trga u gradu u Leskovačkoj kotlini.

Sedmočlani žiri, kojim je predsedavala dipl. inž. arh. Deja Kostić, tako je prvu nagradu od 300.000 dinara dodelio radu sledećim autorima: Miloš Krstić iz Pirota, Nemanja Petrović iz Pinosave kod Beograda, kao i Dalibor i Danijel Mikuljanac iz Blaca.

Kako je saopšteno, druga nagrada nije dodeljena, dok treću nagradu, u iznosu od 50.000 dinara, dele Vranjanci Danica Tomić, m. inž. arh. i Novica Jančić, dipl. inž. građ, koji su svoj rad poslali pod šifrom 51936.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Centralni gradski trg u Leskovcu; Izvor: JP „Urbanizam i izgradnja Leskovac“

Edukativna i simbolička vrednost rešenja

U izvodu iz izveštaja žirija, za prvonagrađeno rešenje se navodi da je u pitanju „u oblikovno-likovnom i u tehničkom smislu kompletno razrađen rad“.

Kada je u pitanju dizajn ovog rešenja, ističe se da njegova skladna i elegantna forma jasno upućuje na savremenost pilona.

Žiri dodaje da je pažnjom posvećenom detaljima, osim digitalnog sata kao modernog elementa, izražena i edukativna i simbolička vrednost rešenja.

Glavnu strukturu pilona čine centralni čelični stub sa integrisanim LED osveljenjem i aluminijumska obloga čelične konstrukcije obavijena oko stuba

Koncept rešenja upućuje na spiralnu formu koja je univerzalno prepoznatljiva.

„Obloga konstrukcije panelima koji obavijaju i plove oko stuba pilona formira kompleksnu figuru u cilju kreiranja skulpturalne površine koja svojim likovnim izrazom vizuelno upotpunjuje ambijentalnu sliku trga“ – navodi se u obrazloženju.

Prema mišljenju žirija, dopadljivost prvonagrađenog rešenja doprinosi povećanju atraktivnosti celokupnog prostora trga.

„Atraktivan dizajn u skladu je sa prostorom na kome je postavljen. Koncept rešenja upućuje na spiralnu formu koja je univerzalno prepoznatljiva“ – ističe žiri.

Pilon je funkcionalno podeljen na tri zone – Informativnu, Obaveštajnu i Edukativnu

Simbolika uzdizanja u prostoru

Kada pak govorimo o simbolici koja se odnosi na tekstilnu industriju i „zlatno doba Leskovca“ iz tog perioda, ona je prema mišljenju žirija suptilno naglašena, ali jasno uočljiva.

„Prisutna je i simbolika uzdizanja u prostoru kao apstraktni prikaz budućnosti i razvoja grada“ – objašnjava žiri.

Prvonagrađeno rešenje ima i edukativnu i simboličku vrednost; Izvor: JP “Urbanizam i izgradnja Leskovac“

Integrisani svetlosni dizajn stvara promišljenu, promenljivu seriju kompozicionih svetala unutar strukture.

Kako se dalje navodi, osvetljenje je atraktivno i dobro rešeno, sa velikom fleksibilnošću u emitovanju različitih vizuelnih efekata.

„Integrisani svetlosni dizajn stvara promišljenu, promenljivu seriju kompozicionih svetala unutar strukture“ – kaže se u obrazloženju i dodaje da su primenjeni materijali kvalitetni i trajni, te da tehnologija održavanja nije komplikovana.

„S obzirom na tehničku razrađenost rešenja, definisanje svih materijala, kompletan statički proračun i tehničke detalje, ostvarivost je nesporna“, kaže se na kraju izveštaja leskovačkog žirija.

Osvetljenje je rešeno sa velikom fleksibilnošću u emitovanju različitih vizuelnih efekata; Izvor: JP “Urbanizam i izgradnja Leskovac“

Informativna zona – digitalni brojčanik

Kako se navodi u originalnim opisima rešenja, jednu od glavnih funkcija novog gradskog simbola čini digitalni brojčanik koji naizmenično pokazuje vreme i trenutnu temperaturu vazduha.

Zbog transparentnosti digitalnog ekrana koji se nalazi iza perforiranog frontalnog panela, brojčanik projektuje dva različita režima rada – dnevni u crvenoj boji i noćni u beloj boji.

Kako je napomenuto, visina jednog simbola iznosi 450 mm i može se s lakoćom čitati sa razdaljine od 50, a najdalje od 200 metara.

Brojčanik projektuje dva različita režima rada

Obaveštajna zona – LED osvetljenje

„Zahvaljujući fleksibilnosti koju donose LED trake, na pilonu se mogu projektovati vizuelni efekti koji simbolizuju obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Dana borbe protiv raka dojke i drugih“ – navodi se u opisu prvonagrađenog projekta.

Na pilonu se mogu projektovati vizuelni efekti u cilju obeležavanja praznika

Edukativna zona – skriveni tekst

Kamufliran reljefnom šarom koja je aplicirana na unutrašnjem delu ,,tkanine” i reprezentuje način i pravac tkanja, nalazi se isto tako blago ispupčeni tekst koji govori o istorijatu tekstilne industrije grada.

Pored ćiriličnog pisma, tekst sadrži i prevod na engleski jezik kako bi instalacija bila atraktivna i stranim turistima, dok visina slova iznosi 20 mm i može se s lakoćom čitati sa razdaljine od 2, a najdalje od 5 metara.

Blago ispupčeni tekst govori o istorijatu tekstilne industrije Leskovca

Grafički prilozi

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *