Kuća za odmor Monolithus na grčkom ostrvu Santorini; Foto: Yiorgos Kordakis.
Svetski projekti

Monolitna kuća za odmor dizajnirana kao aranžman geometrijskih formi

Betonski blok veličine 20 sa 20 metara ispresecan je ugaonim pozicioniranjem dvorišta i privatnih terasa koje se završavaju malim zasebnim bazenima.

Na grčkom ostrvu Santorini, na obodu sela Finikia, lokalni studio Kapsimalis Architects kreirao je objekat simboličnog naziva Monolithus, koji je osmišljen kao aranžman geometrijskih oblika obloženih cementom zemljane boje.

Dizajn ove kuće za odmor sa četiri spavaće sobe zasnovan je na konceptu velikog komada vulkanske stene, koja je erodirala tokom vekova, te su se u njoj stvorili raznovrsni prostori.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Betonski blok ispresecan je ugaonim pozicioniranjem dvorišta i terasa; Foto: Yiorgos Kordakis

Ugaono pozicioniranje dvorišta i terasa

Dobijeni, ljudskom rukom napravljen monolit, zapravo je betonski blok veličine 20 sa 20 metara, koji je ispresecan ugaonim pozicioniranjem dvorišta i terasa zasenčenih visokim zidovima.

„Veštački masivni kamen izgleda kao da je tu od samog početka, kao deo vulkanske erupcije, oblikovan elementima prirode, mora i vetra. Prirodna erozija deluje na formacije čvrste mase, a postepeni proces uklanjanja kamena stvara zatvorene i otvorene životne prostore“, opisali su za Dezeen svoj projekat grčki arhitekti.

Veštački masivni kamen izgleda kao da je oblikovan elementima prirode, mora i vetra; Foto: Yiorgos Kordakis

Svaki prostor povezuje se sa privatnim terasama koje se završavaju malim zasebnim bazenima.

Smeštene na bazi kvadratne forme, dve sobe za goste sa čajnim kuhinjama, uz primarnu rezidenciju, formiraju zajedno V oblik na lokaciji, koji se otvara prema severu, pri čemu se svaki prostor povezuje sa privatnim terasama koje se završavaju malim zasebnim bazenima.

Perforirane metalne nadstrešnice, podržane čeličnim stubovima, prave senku prostorima za sedenje koji su organizovani uz bazene, dok je kružni prostor za sedenje – koji je potpuno otvoren – u neposrednoj blizini i na nešto nižem nivou.

Perforirane metalne nadstrešnice prave senku prostorima uz bazene; Foto: Yiorgos Kordakis

Spavaća soba sa zasvođenim krovom

Glavni dnevni boravak i trpezarija su organizovani na zapadu i obavijeni su većom terasom koja se povezuje sa prednjim delom kuće, odakle stepenište dalje vodi u podzemni dodatni dnevni boravak.

Iznad ovog prostora, „erodirana“ forma sadrži dodatnu spavaću sobu sa zasvođenim krovom, koja je povezana sa izdignutom terasom sa koje se puža prekrasan pogled na okolni pejzaž.

Zasvođeni elementi deluju kao da su isklesani iz monolitne stene; Foto: Yiorgos Kordakis

Komadi ručno rađenog nameštaja dodatno doprinose specifičnoj atmosferi.

Unutrašnji prostori objekta su dizajnirani na način da se u njima osećate zaštićeno kao da se nalazite u pećini, čemu doprinose zasvođeni elementi koji deluju kao da su isklesani iz monolitne stene.

Komadi ručno rađenog nameštaja od betona, kamena, mermera, drveta, gvožđa, gline i stakla dodatno doprinose specifičnoj atmosferi.

Nameštaj je izrađen od betona, kamena, mermera, drveta, gvožđa, gline i stakla; Foto: Yiorgos Kordakis

Dizajn zasnovan na tradiciji i prirodi

„Tokom letnjeg perioda, kada je sunčeva svetlost zaslepljujuća, gosti se mogu rashladiti u malim bazenima smeštenim na obodu monolita, okruženi divljim mediteranskim biljem“, istakli su autori arhitekture.

Kapsimalis Architects su inače projektovali mnogobrojne kuće za odmor na Santoriniju, čiji dizajn je često zasnovan na tradicionalnoj arhitekturi i prirodnim elementima grčkog pejzaža.

Foto-galerija

Kuća za odmor Monolithus na grčkom ostrvu Santorini; Foto: Yiorgos Kordakis.
Kuća za odmor Monolithus na grčkom ostrvu Santorini; Foto: Yiorgos Kordakis.

Fotografije: Yiorgos Kordakis

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *