Budući izgled rekonstruisanog centra televizije RAI; Foto: ACPV ARCHITECTS
Svetski projekti

Biofilična televizija: Rekonstruiše se sedište italijanskog RAI-a

Centrala u Rimu stara preko 60 godina ne samo da će dobiti poptuno novu fasadu već će i unutrašnji prostor biti osmišljen tako da informacije teku što lakše.

Biro ACPV ARCHITECTS i inženjerska firma DBA PRO, potpisali su ugovor za rekonstrukciju rimskog sedišta italijanskog javnog medijskog servisa RAI.

Njihov pobednički rad na konkursu usmeren je na kreiranju energetski nezavisne zgrade sa novim prostorima, najsavremenijim tehnološkim rešenjima zasnovanim na principima održivosti i biofiličnog dizajna.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Sadašnji izgled zgrade; Foto: Laky 1970 – Laky 1970, CC BY-SA 4.0 Wikimedia

Nova prostorna distribucija zgrade pojednostaviće tokove informacija pospešujući kontakte između različitih oblasti rada.

Projekat rekonstrukcije zgrade, koju je 1957. godine projektovao ukupne Francesco Berarducci, zamišljen je tako da obezbediti više kvalitetnih prostora za rad ali i stvori nove zelene površine, pored onih u unutrašnjem dvorištu zgrade.

Nova prostorna distribucija zgrade od oko površine od oko 30.000 kvadrata pojednostaviće tokove informacija pospešujući kontakte između različitih oblasti rada, navode arhitekte u saopštenju.

Akustički, svetlosni i toplotni komfor garantovaće inovativna arhitektonska i inženjerska rešenja – u skladu sa najvišim standardima održivosti i dobrobiti LEED i WELL sertifikata.

Budući izgled rekonstruisanog centra televizije RAI; Foto: ACPV ARCHITECTS

Projekat uzima u obzir rekonstrukciju cele fasade uz zadržavanje njenog originalnog kompozicionog oblika.

„Projekat uzima u obzir rekonstrukciju cele fasade“, kaže arhitekta Antonio Citterio, predsednik ACPV ARCHITECTS, „kako bi se garantovala energetska efikasnost i održivost zgrade, uz zadržavanje njenog originalnog kompozicionog oblika koji datira iz 1960-ih.“

Novo dvorište će biti okruženo renoviranom umetničkom galerijom u kojoj će biti prikazane renesansne tapiserije i skulpture – najbolje primere Raijevog umetničkog i arhitektonskog nasleđa.

Kontrola realizacije preko digitalnog modela

Dizajn je razvijen korišćenjem digitalnog modela u BIM-u kako bi se prilagodio kvalitativni i kontrolni nivo realizacije projekta u celom lancu razvoja rekonstrukcije zgrade. Takođe, svi BIM podaci biće dostupni tokom upravljanja gradilišta ali i tokom čitavog životnog ciklusa zgrade.

„Inovacija, održivost i efikasnost, moderne tehnologije i digitalizacija su osnovne karakteristike za novi život italijanskih objekata i istorijskih dobara“, zaključuje Raffaele De Bettin, izvršni direktor DBA PRO.

Bioklimatski, održivi i biofilni dizajn

Kancelarije će biti renovirane primenom inovativnih principa bioklimatskog, održivog i biofilnog dizajna. Ove karakteristike, zajedno sa primenom naprednih IT rešenja, garantuju visoke standarde kvaliteta za zaposlene u RAI-u, kao i maksimalnu efikasnost i optimizaciju za faze upravljanja i održavanja zgrade, zaključuje se u saopštenju.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *