Atraktivna zgrada na atraktivnoj lokaciji
Novi objekti

Od igre do zgrade: Počinje izgradnja kampusa Epic Gamesa i 3Laterala u Novom Sadu

Prijavljeni su radovi za izgradnju poslovne zgrade koja će svojim izgledom i tehnološkim rešenjima predstavljati novi reper u gradu.

Kompanije Epic Games i 3Lateral objavile su da počinje izgradnja njihovog novog kampusa u Novom Sadu koji je lociran u Radničkoj ulici u blizini Univerziteta.

Kako je najavljeno, njihov novi kampus će služiti kao istraživački hub omogućavajući razvoj novog harvderskih i softverskih rešenja koji olakšavaju pravljenje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Podsetimo, Epic Games, koji stoji iza hit igre Fortnite ali i Unreal Enginea koji se koristi i u arhitektonskoj vizuelizaciji, 2019. godine je akvizirao novosadski 3Lateral koji je specijalizovan za facijalne animacije u video-igrama.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Fasada u karakterističnom slogu opeke

Na parceli od gotovo 6.500 kvadratnih metara predviđena „zelena zgrada“ od 2.800 kvadrata.

Nakon što su u junu kupili atraktivnu parcelu u Radničkoj ulici od skoro 6.500 kvadratnih metara, Epic Games i 3Lateral najavili su izgradnju kampusa u Novom Sadu.

U urbanističkom projektu predatom u novembru 2021. godine, može se videti da je na parceli od gotovo 6.500 kvadratnih metara predviđena „zelena zgrada“, koja će zauzeti nešto više od 2.800 metara kvadratnih, odnosno tek 44 odsto prostora. Ostatak prostora, od više od 3.600 kvadrata, biće namenjen zelenim površinama, pešačkim stazama i platoima.

Predviđeno je da viši deo bude poslovno-administrativni deo (Po+P+6), dok će dvospratni objekat (Po+P+2) služiti kao studio sa radioniocima i multifunkcionalnim teatrom sa kapacitetom od 280 sedišta. Ova dva dela su povezana, te će centralni deo imati ulogu otvorenog atrijuma. Neto površina zgrade na svim etažama biće 10.550 kvadratnih metara.

Osnova iz urbanističkog projekta

Zgrada će imati zalivni sistem iz sopstvenog izvorišta podzemne vode.

Planira se podzemna garaža ispod parcele, sa 174 parking mesta i tehničkim prostorijama ukupne površine veće od 5.000 kvadratnih metara. Navodi se i da će krovovi biti ozelenjeni, što će doneti dodatnih 1.500 kvadratnih metara zelenila, zbog čega će polovinu parcele činiti zelene površine.

Osim toga, zgrada će imati zalivni sistem iz sopstvenog izvorišta podzemne vode, odnosno napraviće se dva bunara sa dubinom od oko 25 metara. Voda iz podzemnog bunara će se koristiti za protivpožarni sistem, a predviđeno je i da se deo atmosferskih voda skuplja u rezervoar u podzemlju, kako bi se potom koristila za zalivanje.

Lokacija u Radničkoj na kojoj će nići kampus. Foto: Stefan Hunjadi

Karakterističan slog opeke

Kao što se može videti na priloženim renderima, buduća zgrada ima atraktivnu fasadu izvedenu u karakterističnom slogu opeke sa naglašenim vertikalama i zelenilom. Radničkom ulicom dominira opeka na fasadama tako da će se ovakva zgrada dobro uklopiti u građeno okruženje.

Ko je zadužen za dizajn

Izrada glavnih projektnih elaborata poverena je firmama iz Srbije: A3 Architects, Antipod, DNEC, BWK i Cepting, a uz podršku globalnih konsultanata kao što su AltaTechTheatreplanSandy Brown i Guidepost.

Zajedničkim trudom, definisan je projekat koji integriše zanimljiva i aktuelna inženjerska rešenja, posebno u domenima dizajna data centra, bezbednosnih sistema, auditorijuma i akustike.

Rokovi

Građevinska dozvola izdata je 11. jula 2022. godine, dok su radovi prijavljeni 5. avgusta 2022. godine.

Završetak izgradnje kampusa i useljenje tima u novi radni prostor planiran je za 2024. godinu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *