Aktuelno, Novi objekti

Egipat podiže dva nova grada

Kairo izgleda kao oblast posle apokalipse. Kada sam poslednji put bila na proputovanju kroz ovaj grad, urezale su mi se u sećanju slike sitne dece koja su se zbijala u prljavim dovracima kuća, čoveka čije je lice bilo obliveno krvlju i koji se vukao po zemlji proseći, đubreta koje se gomilalo u podnožnju svake dopola sagrađene zgrade od crvene cigle. Iako pustinja i Luksor i dalje donekle ostaju privlačni, izgleda da su dani slave Kaira prošli.

Međutim, zajednički poduhvat preduzeća SODIC i Solider International koji je već dosta uznapredovao vraća osećaj normalnosti u područjima istočno i zapadno od najgušće naseljenog grada Afrike.

Dva nova naselja nazvana Istočni i Zapadni grad projektovana su tako da obezbede sve što je stanovništvu potrebno: trgovine, usluge državnih i komunalnih službi. Prvobitno je blio zamišljeno da ova naselja apsorbuju višak stanovništva Kaira i da se razvije model koji je više okrenut pešacima i koji će olakšati saobraćajne gužve i zagađenje izazvano saobraćajem, a sada se predviđa da će ovi novi centri dobiti oko 2,5 miliona stanovnika u narednih 10 godina.

Po pisanju lista Al-Masry Al-Youm, Zapadni grad će zahvatati površinu od 1.200km2 zemljišta duž puta Aleksandrija – Kairo. Istočni grad će biti izgrađen duž Puta 90 blizu kampusa Američkog univerziteta. SODIC, 3. najveće građevinsko preduzeće u Egiptu, očekuje da svaki od projekata košta najmanje 4,2 miliona američkih dolara.

Udaljavajući se od ranijeg modela razvoja egipatskih gradova kod koga su rezidencijalne i komercijalne oblasti bile odvojene, što je primoravalo stanovništvo da svakodnevno koristi automobile ili javni prevoz, Istočni i Zapadni grad vezaće sve usluge u jedinstveno urbano tkanje. Iako nisu predviđeni da prime mnogo ljudi, gradovi će omogućiti ljudima da plate svoje komunalne račune i da kupuju, a da ne moraju da se svakodnevno suočavaju sa ludim saobraćajem.

Mnogi arhitekti angažovani su da rade na ovom ogromnom projektu, a svaki od njih ima jedinstven pristup. Ali pažnja je usmerena na održivost. Pogotovo, mnogi projektanti razmatraju upotrebu zelenih materijala, dobru izolaciju kako bi poboljšali energetsku efikasnost i pasivne projekte koji će minimizirati energetsku zavisnost pre svega.

Nakon revolucije, priliv novca za ovaj projekat je smanjen, ali SODIC ne izgleda preterano zabrinut da će se desiti veće smetnje u razvoju projekta. Zaista se nadam da do toga neće doći jer ni Kairu ni Egiptu ne treba još nezavršenih kostura koji će ometati sposobnost ove zemlje da zamisli bolju budućnost.

Tafine Layin (Green Prophet, Gradjevinarstvo)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *