Prepoznatljiva betonska fasada Sava centra; Foto: Aleksandar i Vesna Anđić
Dešavanja

O remek-delima Stojana Maksimovića 31. maja u Sava centru

Posebna pažnja tokom seminara biće posvećena obilasku kultnog objekta u Milentija Popovića, te projektu i realizaciji rekonstrukcije kongresnog centra.

Seminar “Arhitekti/Projektanti/Praktičari”, najavljen u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, biće održan u petak  31. maja, u vremenu od 10 do 16 časova, u prostoru Sava centra.

Tradicionalan segment ove manifestacije, BINA seminar predstavlja seriju predavanja za profesionalce, sa ciljem razmene ideja i informacija iz oblasti projektovanja i upotrebe novih i inovativnih materijala i proizvoda.

Ovogodišnji seminar posvećen je autoru objekta Sava centra, proslavljenom arhitekti Stojanu Maksimoviću (1934–2024), u duhu teme u fokusu devetnaestog izdanja BINA-e “Odjeci Modernizma”.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ikonični objekat u Ulici Milentija Popovića na Novom Beogradu; Foto: Aleksandar i Vesna Anđić

Arhitekta bogatog međunarodnog iskustva

Upamćen po rečenici „Sava Centar izgrađen je da traje večno”, Stojan Maksimović bio izuzetno talentovana i kreativna ličnost, arhitekta koji je stvarao u zemlji i u inostranstvu.

Radio je u arhitektonskom studiju Stojan Maksimovic Architect u Nahantu – država Masačusets (SAD). Višestranost njegove umetničke ličnosti dokazuje njegovo bogato internacionalno iskustvo kao i veliki broj značajnih arhitektonskih i urbanističkih realizacija.

Njegova dela uče nas kako je moguće kvalitetnom arhitekturom postići vanvremenske urbane repere u prostorima grada.

Za svoja dela nagrađen je saveznom nagradom dnevnog lista “Borba” (1977), Oktobarskom nagradom grada Beograda (1977), a za ukupan opus najvećim profesionalnim priznanjem Saveza arhitekata Srbije – Velikom nagradom za arhitekturu (1990).

„Najznačajniji objekti su Sava Centar, Hotel Interkontinental (Crowne Plaza), Opština Novi Beograd, kao i niz stambenih i drugih objekta koji su remek-dela naše arhitekture. Njegova dela žive sa nama i uče nas kako je moguće kvalitetnom arhitekturom i urbanizmom postići vanvremenske urbane repere u prostorima grada”, navodi se u pozivu.

Glavna kongresna sala Sava centra; Foto: Aleksandar i Vesna Anđić

Mladi arhitekti o stvaralačkom kontekstu Kragujevca

Posebna pažnja tokom održavanja seminara biće posvećena obilasku objekta Sava centra, projektu i realizaciji rekonstrukcije kongresnog centra, primenjenim novim tehnološkim rešenjima, materijalima i detaljima izvođenja.

Predstavnici građevinske industrije će kroz kratka predavanja upoznati kolege sa najnovijim dostignućima iz svoje oblasti, karakteristikama i mogućnostima primene proizvoda. Predstavnici kompanija Mapei, Eurodom, Knauf, Aco, Alumil, Lemit i Xella će govoriti o načinima rekonstrukcije objekta, novim materijalima i njihovim mogućnostima ugradnje.

U okviru seminara, na temu “Samoodređenje prema profesiji – Kragujevac kao stvaralački kontekst” svoja viđenja arhitekture prezentovaće mladi arhitekti Aleksa ĐurićNatalija Bogdanović, iz Addicted Design Studija iz Kragujevca.

Nakon seminara program 19. BINA-e trajaće sve do 29. juna, odnosno do ceremonije zatvaranja festivala, koja uključuje i dodelu nagrada Društva arhitekata Beograda za arhitektonski događaj 2023. godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *