Sherbro Island City u Sijera Leoneu san je glumca Idrisa Elbe; Foto: Wikiedia (Harald Krichel)
Svetski projekti

Foster + Partners i Sasaki Associates ostvaruju san slavnog glumca

Ovaj samoodrživi futuristički eko-grad, koji će pokretati energija vetra, imaće potencijal za populaciju do milion ljudi. Uključujući i mamu Idrisa Elbe. 

Arhitekonski studiji Sasaki Associates i Foster + Partners počeli su sa planiranjem pametnog grada po imenu Sherbro Island City, koji je predviđen za izgradnju u Sijera Leoneu, državi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana.

Prema navodima BBC-ja, američka i britanska firma trenutno kreiraju masterplan za čitavo ostrvo Šerbro, kao deo projekta koji vode glumac Idris Elba, čiji je otac rođen u Sijera Leoneu, i Siaka Stivens, unuk bivšeg predsednika zemlje.

Pročitajte još na Gradnja:

Ostrvo je dugo 105 kilometara a zauzima površinu od 595 kvadratnih kilometara; Izvor: Sherbro Island City

Ideja je da se ostrvo u Sijera Leoneu dugačko 105 kilometara preuredi u pametni grad.

Elba je nedavno predstavio javnosti planove za izgradnju, nastale kao plod ideje o preuređenju ostrva dugog 105 kilometara u pametni grad.

„To je san, znate, a ja radim u industriji mašte. Radi se o samoodrživosti, o donošenju ekonomije koja se hrani sama i ima potencijal za rast“, istakao je Elba za BBC.

Elba je napomenuo da deo njega zapravo želi da izgradi taj prelepi budući prostor kao mesto penzionisanja njegove mame.

Glumac kaže da nikada u svom životu nije mislio da bi mogao da izgradi osnovu za novi pametni grad, jer prosto nije kvalifikovan za to.

Ipak, dodaje da jeste kvalifikovan da sanja na veliko, što se iz priloženih vizuala i planova i vidi.

Grad će pokretati energija vetra; Izvor: Sherbro Island City

Razvoj za „do milion ljudi“

Prema BBC-ju, projekat za ovo afričko ostrvo, koje zauzima površinu od 595 kvadratnih kilometara, trebalo bi da bude „finansiran kroz javno-privatno partnerstvo“.

Za sada nema mnogo pojedinosti o ovom razvoju, ali je Stevens rekao za BBC da će se masterplan inicijalno fokusirati na grad Bonthe, koji je najveće naselje na ostrvu, sa populacijom od oko 10.000 stanovnika.

Ostrvo je čitavom svojom površinom obuhvaćeno projektnim planom, sa potencijalom za „populaciju do milion ljudi“.

Prema Stivensu, ostrvo je čitavom svojom površinom obuhvaćeno projektnim planom sa potencijalom za „populaciju do milion ljudi“.

Sherbro Alliance Partners, koji koordiniraju masterplanom, angažovali su energetsku kompaniju Octopus kako bi razvili strategiju za proizvodnju električne energije baziranu na energiji vetra.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *