Foto: Ty Cole
Urbanizam

Čuveni basista Pepersa okupio zajednicu, arhitekte i platio izgradnju dečijeg igrališta

Evo šta sve može se desi kada se poznate ličnosti udruže sa arhitektama, izvođačima i donosiocima odluka na gradskom nivou.

Američki arhitektonski studio NBBJ u saradnji sa ESI Design potpisuje projekat renoviranog igrališta Nickerson Gardens u Los Anđelesu. Iako igralište deluje vizuelno atraktivno, ono ne bi bilo vest da na njegovoj izgradnji nije učestvovala slavna ličnost.

Naime, arhitekte je na ovom projektu angažovao Michael Peter Balzary, poznatiji kao Flea, čuveni basista grupe Red Hot Chili Peppers.

Ne samo da je vodio ovaj projekat već ga je Flea i finansirao, okupio tim, članove zajednice, Upravu za stanovanje grada Los Anđelesa (HALCA) i arhitekte.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Ty Cole

Ne samo da je vodio ovaj projekat već ga je Flea i finansirao, okupio tim, članove zajednice, Upravu za stanovanje grada i arhitekte.

Svi oni zajedno su želeli da stvore prostor koji bi bolje služio zajednici, koja predstavlja najveći projekat socijalnog stanovanja zapadno od Misisipija, kako navodi HALCA.

„Zahvalni smo što podržavamo zajednicu novim igralištem, koje može doneti radost, zabavu i razonodu za čitave porodice tokom cele godine.“ , rekao je za Dezeen partner u NBBJ, Robert Mankin.

Svi akteri projekta složili su se da su počastvovani što su u prilici da se nađu među mnogim organizacijama koje su se ujedinile kako bi obezbedile rekreativni prostor za ovu zajednicu, za koju smatraju da je kroz istoriju bila nedovoljno opslužena.

Foto: Ty Cole

Reciklirani materijali u fokusu

Projektom je bilo uključeno renoviranje 1.640 kvadratnih metara igrališta, na kojima su arhitekte iz ESI Design kreirali mnoštvo tobogana, ljuljaški i vrteški za decu ove zajednice, a koje je obezbedila kompanija za opremu za igrališta, Kompan.

Za oblaganje terena za igru korišćeni su reciklirani materijali koji se, kako se navodi, lako čiste i popravljaju, a materijal je obojen nijansama narandžaste i žute boje koja ne bledi.

Zbog visokih letnjih temperatura tokom leta u južnoj Kaliforniji, tim je u projekat uključio „stubove za vodenu paru“ za rashlađivanje i strukture koje kreiraju zasenčenje. U okviru igrališta nalazi se i deo za rekreaciju odraslih.

Foto: Ty Cole

Arhitekte poklonile projekat

Zanimljivo je da je projekat inicijalno proizašao iz muzičarevog angažmana sa zajednicom tokom pandemije Covid-19, kada je ovde volontirao.

Firma NBBJ je sa druge strane doprinela celoj priči svojim pro bono projektom.

„Ovo igralište predstavlja više od pukog mesta za igru. Naša deca u Wottsu moraju da znaju da su nam bitna, a Fleino ulaganje u ovu zajednicu podseća na to da nisu zaboravljena.“ , rekao je predsednik radne grupe Watts Gang Task Force, Donny Joubert.

Faktografija
naziv projekta :

Nickerson Gardens Playground

mesto:

Los Anđeles, Sjedinjene Države

investitor:

Michael Peter Balzary (Flea), basista grupe RHCP

autor:

NBBJ(ESI Design)

površina:

1.640 m2

godina realizacije:

2023.

fotografija:

Ty Cole

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Marko

    Oću i ja ‘vako. Al ozbiljno. Radim na tome da upoznam administrativne sisteme i mogućnosti gde mogu da doniram makar za po koje drvo.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *