Svetski projekti

Austrijanci projektuju memorijalni centar za žrtve Holokausta u Kijevu

Memorijalni centar Babin Jar u Ukrajini biće izgrađen na mestu masovnog masakra kijevskih Jevreja.

Projekat austrijskog biroa Querkraft Architekten, koji je izveden u saradnji s pejzažnom arhitektonskom firmom Kieran Fraser Landscape Design, jednoglasno je izabran kao pobednički.

Projekat je zasnovan na kontrastima između mraka i svetlosti, očaja i nade, s težnjom da se podstakne „individualna percepcija holokausta od strane posetioca“. Tačnije, ambijent bi trebalo da omogući posetiocima takvo prostorno iskustvo tokom kog će oni moći da fizički osete opasnost i beznađe koje su osećale i žrtve holokausta.

Kretanje rampom dočarava put koji su žrtve prelazile do svog mesta stradanja u klancu Babin Jar.

Rampa oivičena masivnim zidovima vodi posetioce čak dvadeset metara ispod površine zemlje, gde je smešten izložbeni prostor. Kretanje rampom dočarava put koji su žrtve prelazile do svog mesta stradanja u klancu Babin Jar. Ipak, svetlost na kraju puta, koja dolazi iz središta memorijalnog centra, predstavlja nadu za bolju budućnost.

Babin Jar je klanac u zapadnom predgrađu Kijeva gde su nacisti 29. i 30. septembra 1941. godine pobili 33.771 kijevskih Jevreja. Ovde su nacisti tokom rata ubijali sovjetske ratne zarobljenike, komuniste, Rome, ukrajinske nacionaliste i ostale taoce. Ukupno je tokom nemačke okupacije na Babinom Jaru pobijeno između 100.000 i 150.000 ljudi.

Za buduća pokolenja

„Memorijalni centar Babin Jar moćan je i svrsishodan projekat. Značaj i neophodnost stvaranja prostora koji su namenjeni razumevanju, obrazovanju i refleksiji, odjeknuće među generacijama koje dolaze kako u Ukrajini, tako i širom sveta.“ – istakao je David Adjaye, poznati britanski arhitekta i jedan od članova žirija.

U objektu memorijalnog centra naći će se izložbeni prostori za matične kao i gostujuće eksponate, obrazovni i istraživački centar, prostor za organizovanje javnih dešavanja, kao i arhiva.

Na proteklom konkursu svoje radove je predalo čak 165 učesnika iz 36 zemalja, a austrijski arhitektonski biro Querkraft Architekten uspeo je da pobedi i imena kao što su Zaha Hadid Architects.

Rendering: Babyn Yar Holocaust Memorial Center

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *