Skoltech je gradio Putevi Užice po projektu Herzog and de Mauron
Aktuelno

Zgrada fakulteta u Moskvi, koju je gradila domaća kompanija, odlikovana prestižnom nagradom u Parizu

Putevi Užice izgradili su Skolkovo institut za nauku i tehnologiju koji je sinoć osvojio Prix Versailles The World Architecture and Design Award za 2019. godinu.

Sinoć je u UNESCO palati u Parizu kompleks Skoltecha u Moskvi, po projektu slavnog biroa Herzog & de Meuron, osvojio prestižnu nagradu za arhitekturu u kategoriji Kampusa. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je ovaj objekat izvela srpska kompanija Putevi Užice iz Užica.

Kompleks Skolkovo instituta za nauku i tehnologiju osvojio je Prix Versailles The World Architecture and Design Award među hiljadama kandidovanih objekata iz celog sveta.

Centralno stepenište Skoltecha; Foto: Igor Conić
Centralno stepenište Skoltecha; Foto: Igor Conić
Zaobljene konferencijske sale i prostor za coworking; Foto: Igor Conić
Zaobljene konferencijske sale i prostor za coworking; Foto: Igor Conić

Kompleks Skoltecha osvojio je Prix Versailles nagradu među hiljadama kandidovanih objekata iz celog sveta.

U našoj poseti Skoltechu pre godinu dana, pisali smo da se radi o strukturi od 64.000 kvadratna metra smeštenoj u zgradu kružne osnove prečnika 280 metara na dva i tri sprata. Prostor instituta raspoređen je na pravougaone blokove koji su ispresecani i međusobno povezani s dva unutrašnja i jednim spoljašnjim krugom. Pravougaoni blokovi i spoljašnji prsten imaju karakteristične kose krovove koji vizuelno ujedinjuje celu zgradu.

Prvi utisak objekat Skoltecha ostavlja svojom dekorativnom fasadom od drveta koja je postavljena ispred stakleno-aluminijumske funkcionalne fasade. Gredice od punog drveta postavljene su uspravno celom visinom fasade čime ovaj objekat oponaša vertikalnost stabala u okolnim šumarcima. Odabirom prirodnog materijala i svedenim oblikovanjem fasade postignuto je da zgrada velikog gabarita zapravo izgleda prilično nenametljivo iako s druge strane svojim kvalitetnom završne obrade i markantnom arhitekturom jasno stavlja do znanja koja je zgrada u Skolkovu najvažnija.

Pročitajte naše kompletne utiske o Skolkovo institutu za nauku i tehnologiju

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *