Izdvojeno, Svetski projekti

Kristalna arhitektura kao rešenje za istorijske centre gradova

Staklene opeke postepeno zamenjuju klasične opeke u delu objekta namenjenog stanovanju. Tako je nastao neverovatan efekat kao da cela kuća lebdi iznad nivoa ulice!

Sve velike svetske metropole imaju nešto zajedničko, a to je jedna prostorna celina koja predstavlja trgovinski centar. Stakleni izlozi, agresivno postavljene reklame i slogani koji pokušavaju da privuku pažnju prolaznika. Globalizacija je dovela do gubitka jedinstvenog duha i autentičnih arhitektonskih obeležja koje čine karakter svakog grada.

Jedan od najpoznatijijh svetskih arhitektonskih studija, holadnski MVRDV, poznat po inovativnim arhitektonskim eksperimentima i upotrebi novih materijala, pokušao je da odgovori ovom problemu sa njihovim Kristalnim kućama.

kristalne-kuca-03

Kristalne kuće su objekti koji poštuju strukturu okoline pa se mogu primeniti u bilo kojim istorijskim centrima.

– izjavili su u birou MVRDV.

Inicijalna ideja o Kristalnim kućama nastala je kao svojevrstan arhitektonski odgovor na specifičan zahtev klijenta da preoblikuje postojeći objekat novim urbanističkim uslovima i kreira savremeno arhitektonsko delo koje u sebi nosi duh tradicionalnog holanskog nasleđa.

kristalne-kuca-04

Prva Kristalna kuća izgrađena je na u Amsterdama u ulici Hooftstraat koja je nekada bila ulica namenjena stanovanju. Sa razvojem ovog grada, ona se transformisala u trgovinsku zonu u kome su skoncentrisane prodavnice svih luksuznih brendova poput Prade, Diora, Rolexa…

Investitor se potrudio da upotpuni ceo doživljaj tako što je u nju uselio najveće ime svetske mode i simbol za prefinenu eleganciju – Chanel. Estetika nove arhitekture potpuno odgovara prepoznatljivom stilu najprestižnije francuske modne kuće.

kristalne-kuca-02

Fasada, koja je skoro kompletno izvedena u staklenoj opeci, potpuno preslikava originalan dizajn tradicionalne zgrade, sa autenitičnim slogom opeke, prozorima i detaljima a sve to sa povećanjem spratnosti objekta u skladu s novim urbanističkim zahtevima.

Staklene opeke postepeno zamenjuju klasične opeke koja obeležavaju deo objekta namenjenog stanovanju. Tako je nastao neverovatan efekat kao da cela kuća lebdi iznad nivoa ulice.

Kako je pravljena kristalna fasada

Projekat prve Kristalne kuće pored estetske vrednosti predstavlja umetničko delo savremene arhitekture, inovativan projekat za čiju je realizaciju bilo potrebno mnogo istraživanja i nekoliko ekspertskh timova iz različitih oblasti.

Opeke od čvrstog stakla izrađivale su se pojedinačno u blizini Venecije u fabrici Poesia. Tehnički univerzitet u Delftu u saradnji sa inženjerskom firmom ABT i podizvođačem Wessels Zeist, radio je na razvoju strukturnih rešenja i na tehnologiji gradnje. Opeke su međusobno povezane specijalnim adhezivom visoke čvrstoće sa UV vezivom, proizvedenih od strane Delo Industrial Adhesives u Nemačkoj.

kristalne-kuca-08

Izuzetno visok nivo preciznosti i umešnosti zbog osetljivosti materijala zahtevao je  konstantno prisustvo tima za tehnološki razvoj tokom celog procesa izgradnje. Između šest i deset eksperata radilo je svaki dan cele godine na mestu koje je više ličilo na laboratoriju nego na gradilište.

kristalne-kuca-06

Pošto je ovakva gradnja prva ove vrste, korišćene su inovativne metode i specifični alati: preko naprednih lasera, laboratorijskih UV lampi, do malo manje tehnološkog punomasnog holandskog mleka, koje se, zbog svoje niske propustljivosti svetla, pokazalo kao idealna tečnost koja funkcioniše kao reflektujuća površina za nivelisanje prvog sloja opeke.

Nesavršene opeke i otpaci materijala istopljeni su i ponovo stavljeni u kalupe.

 

Uprkos krhkom izgledu, testovi opterećenja koje je sproveo tim da Tehničkog univerziteta u Delft pokazali su da je staklena konstrukcija u mnogo čemu čvršča od betonske. Arhitrav koji je u potpunosti od stakla bi mogao da izdrži silu od 42.000 njutna što je ekvivalent za dva terenska vozila.

Ključni element enterijera objekta koji je potpuno od stakla jeste savršen energetski balans koji je postignut snabdevanjem toplotnom energijom iz obnovljivih izvora energije. Geotermalna toplotna pumpa čije cevi idu do 170 metara u dubinu obezbedjuje optimalnu temperaturu u unutrašnjosti objekta tokom cele godine.

kristalne-kuca-07

Najzanimljiviji detalj u vezi gradnje Kristalnih kuća jeste to da se sve komponente – recikliraju! Nesavršene opeke i otpaci materijala istopljeni su i ponovo stavljeni u kalupe. Ovaj princip važi za celu fasadu – kada objektu istekne životni vek, cela fasada može da se istopi i da dobije novi život. Izuzeci su, naravno, betonski delovi vešto sakriveni iza prozračnih materijala koji služe da ukrute celu fasadu. Takođe, razrađen je kompletan protokol za popravku fasade koji omogućava zamenu pojedinačnih opeka.

kristalne-kuca-01

Kristalne kuće predstavljaju potpuno novi koncept savremene komercijalne arhitekture jer na jedan hrabar način, svojim licem – fasadom suptilno obnavljaju tradicionalnu arhitekturu gradova koji su u potrošačkoj eri izgubili autentičnost i toplinu, dok istovremeno koristi sve inovativne tehnologije, materijale i procese savremenog doba.

Izvor: ArchdailyDezeen, foto: Daria Scagliola & Stijn Brakkee, Poesia, MVRDV

[accordion title=“O autoru“ close=“0″]Marijana Kaštelan je arhitekta u beogradskom arhitektonskom birou Atelier Kaštelan a ujedno vodi i blog Archystyle.com[/accordion]

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *