Kolumna

Render VS izvedeno stanje u projektovanju enterijera

Jedan poznanik mi je nedavno rekao da „na renderima sve uvek izgleda bolje nego kada se izvede!“ Ja, ipak, mislim drugačije.

I zaista, mislim da uživo sve izgleda lepše. Ipak, ovo me je navelo na razmišljanje da li arhitekte zaista crtaju nešto što nakon izvođenja nema taj isti wow efekat kao na renderima. Preispitala sam se i krenula od sebe.

Meni renderi služe da klijent dobije predstavu atmosfere njegovog budućeg doma. Ne upuštam se previše u detalje već mi 3D služi isključivo kao vodilja koja se posle detaljno razrađuje u projektu enterijera.

Nakon izvođenja, uporedila sam rendere i fotografije prostora. Pogledajte sami: Na prvoj slici je render dok je na drugoj fotografija izvedenog prostora.

render-i-izvedeno-stanje

render-i-izvedeno-stanje-3

Ipak, ovo pravilo važi isključivo za enterijere koji se izvode za privatna lica. Mislim da renderi koji se rade za konkurse ili za objekte koji tek trebaju da se realizuju zaista trebaju biti mnogo realnije izvedeni jer su oni ti koji, ustvari, prodaju nekretninu. Za takav stepen fotorealističnosti postoje specijalizovane firme koje se isključivo bave renderima. Upravo na tim renderima skoro je nemoguće razaznati da li je u pitanju virtuelno rešenje ili fotografija.

dizajner enterijera, Sonja Brstina Conić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. milanpanic

    Vi u rendere cesto stavite detalje koji vizuelno izvuku render na oko. Recimo cvece (kao na prvom renderu) ili crvenu flasu vina i slicno. To razbije malo monotoniju neki rendera medjutim u realnosti niko u spavacoj sobi (ili kupatilu!!!) ne drzi sveze cvece! Pa otud i razlika u dozivljaju i nema to veze sa specijalizovanim firmama.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *