Foto: Maas Architecten 
Svetski projekti

Ovo je školski primer spajanja tradicionalne i moderne arhitekture

Ova vila predstavlja elegantnu i skladnu kombinaciju savremenog arhitektonskog projektovanja i tradicionalne kuće na selu.

Na periferiji grada Berlikum, u Holandiji, arhitektonski studio Maas Architecten izveo je projekat kuće čija je osnova organizovana u formi latiničnog slova H. Kuća se sastoji iz dva krila koje povezuje transparentni koridor koji je ujedno i glavna ulazna zona. Ono što pak izdvaja ovu vilu od ostalih jeste spoj tradicije i modernog koji je u potpunosti uspeo!

Mesto spajanja: Staklena struktura izgleda kao da izlazi iz krova od balirane slame.

 

Ovaj objekat je po svom obliku potpuno tradicionalan – kao preslikana kuća iz nekog holandskog sela. Čak je i materijalizacija lokalna: karakterističan krov urađen je od balirane slame. Međutim, upravo je na krovu izveden spoj tradicionalnog i modernog gde staklena struktura izgleda kao da izlazi iz slamastog krova.

Transparentne strukture

Dok je jedno krilo zatvorena, polutransparentna, struktura, drugi deo kuće je u potpunosti providan.

U krilu, koje za završnu obradu fasade ima tamno drvo, nalaze se garaža i skladišni prostor. Međutim, u jednom delu krila nalazi se i radni prostor vlasnika. Taj deo je u zoni krova transparentan, kako bi dovoljna količina svetlosti prodirala u prostor, piše Dezeen.

U drugom krilu, levo od ulaza, nalaze se dnevna soba, trpezarija sa kuhinjom i spavaća sova i galerija. Dok su kuhinja, ostave i kupatilo smešteni uz frontalnu fasadu, glavna spavaća soba ušuškana je uz centralno postavljeno dvorište.

Dvorište se može koristiti kao produžetak trpezarije za ručavanje u prirodi. Ono je povezano sa bazenom i terasom, do kojih se može doći preko mosta koji premošćava mali ribnjak.

Minimalistički enterijer

Enterijer odiše minimalizmom i odsustvom suvišnih detalja. Belinu razbija tekstura drveta koja čini ambijent toplijim.

Savremena vila ima poseban šmek noću kada se upale svetla koja izbijaju iz brojnih staklenih otvora.

Ovo je uspešan primer projektovanja u skladu sa okolinom ali u duhu vremena u kojoj kuća nastaje.

Crteži kuće

Osnova kuće
Presek kuće

Foto: Maas Architecten 

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *