Kontinualni grad na visini od 550 metara; Foto: ZN Era
Svetski projekti

Arhitekte predložile izgradnju prstena oko Burdž Kalife

Kontinualni grad bio bi postavljen na visini od 550 metara, a u prstenu obima 3 kilometara nalazili bi se stanovi, tržni i kulturni centri.

Arhitektonski studio ZN Era dizajnirao je neboder pod nazivom Downtown Circle, koji bi se gradio oko najviše zgrade na svetu.

Postavljen da na visini od 550 metara i obima 3.000 metara, ovaj neboder bi se sastojao od dva međusobno povezana glavna prstena u kojima bi se nalazili stambeni, javni, komercijalni i kulturni prostori.

Struktura bi se obmotala oko najviše zgrade na svetu, nebodera Burdž Kalifa koji su projektirali Skidmore, Owings i Merrill (SOM) u centru Dubaija, a koja je postala simbol Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Prsten oko Burdž Kalife; Foto: ZN Era

S obimom od 3.000 metara, središte grada funkcionisalo bi kao kontinualna metropola.

ZN Era naziva ovaj objekat „kontinualna metropola“ i veruje da bi pružio rešenje za brzu urbanizaciju i rast stanovništva u Dubaiju.

„Predložena megastruktura nudi alternativu nepovezanim neboderima koji se nalaze u većini gradskih područja“, navode iz studija.

„S obimom od 3.000 metara, središte grada funkcionisalo bi kao kontinualna metropola koja je fleksibilna i okrenuta prema budućnosti.“

Arhitektonska vizija grada budućnosti; Foto: ZN Era

Zeleni sprat kao pluća zgrade

Neboder mešovite namene bio bi podeljen na manje celine sa kancelarijama, stanovima i tržnim centrima.

Zeleni sprat bio bi umetnut između prstenova, što studio naziva „zelenim plućima“ zgrade.

„Kao odgovor na dilemu kako graditi gusto, a da pritom lokacija ostane pogodna za život, projektom prstena uspostavlja se održiv i samostalan vertikalni urbanizam“, poručuju iz biroa za Dezeen.

Zeleni prsten; Foto: ZN Era

Transportni sistem čini flote kapsula koji bi povezivale putnike unutar zgrade.

U Skyparku bi stanari mogli da hodaju oko kanjona, dina, močvara i vodopada. Ovaj park je osmišljen kako bi povezivao ljude s prirodom i poticao zdraviji način života na otvorenom.

Transportni sistem koji se proteže duž spoljašnjeg prstena megastrukture čini flote kapsula koji bi povezivale putnike unutar zgrade.

Transport kapsulama; Foto: ZN Era

Rešenja za rast broja stanovnika

Sve veći rast broja stanovnika i velika urbanizacija u gradovima širom sveta podstaknuo je brojne arhitektonske bire da osmisle svoje vizije urbanih centara. Tako je predložen i The Line, 170 kilometara dug neboder sa ogledalima koji će biti dom za devet miliona ljudi u blizini Crvenog mora.

Danski arhitekta Bjarke Ingels i njegov studio BIG planiraju Telosu, grad za pet miliona koji će se graditi u pustinji SAD-a.

Naravno, pitanje je šta će se od svega ovoga realizovati.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *