Spektakl za Hangdžou; Rendering: BIG
Svetski projekti

Zgrada koja povezuje nebo i zemlju u „beskonačnoj petlji“

Spektakularan objekat gradiće se u Hangdžou za najvećeg kineskog proizvođača pametnih telefona.

Proslavljeni danski arhitektonski studio BIG predstavio je idejno rešenje zgrade O-Tower, koja će se graditi u kineskom gradu Hangdžou. Arhitekte su objekat opisale kao „beskonačnu petlju saradnje između neba i zemlje“ sa idejom da „tehnologija u svom najboljem izdanju treba da predstavlja neprekidno produženje života“.

Prema rečima arhitekata, forma nebodera usklađena je sa dizajnerskim ciljevima klijenta, kompanije OPPO, koja je najveći kineski proizvođač pametnih telefona.

Zgrada u obliku beskonačne petlje imaće fasadu s rešetkama koje se pomeraju u zavisnosti od položaja Sunca.

„Biće ovo arhitektonska manifestacija proizvoda kompanije OPPO, a to je elegancija bez napora, dok u isto vreme podiže kvalitet života ljudi u gradu.“, rekao je za Dezeen partner BIG-a, Bria Yang.

Pored toga što je O-Tower dizajniran tako da bude novi orijentir grada, forma zgrade trebalo bi da obezbedi organizovanje niza spratova različitih dimenzija i da se ujedno i poveća količina prirodnog svetla koja ulazi u unutrašnjost.

Formiranje dvorišta

Neboder, u osnovi kružne forme, svojom konstrukcijom će ograditi centralno otvoreno dvorište, a u spoljašnjem neposrednom okruženju imaće prirodno jezero i park površine 10.000 kvadrata.

Puno svetla za sve

„Pokušali smo da zamislimo buduće radno okruženje u OPPO-u na trostrukom nivou: ekonomskom, ekološkom i socijalnom. Dobili smo kompaktnu formu zgrade koja pruža organizovanje velikih fleksibilnih prostora sa pristupom dnevnog svetla i svežeg vazduha.“, rekao je Bjarke Ingels, osnivač BIG-a.

Centralno dvorište biće dostupno svim građanima Hangdžoua.

U prizemlju nebodera biće smešteni javni sadržaji, koji su direktno povezani sa javno dostupnim centralnim dvorištem. Na nižim spratovima biće organizovani izložbeni prostori, konferencijski prostori i kantina, dok su viši spratovi rezervisani za kancelarijske prostore.

Adaptivna fasada

Čitav objekat biće „obmotan“ adaptivnom fasadom sa rešetkama koje će biti orijentisane u zavisnosti od položaja sunčevog zračenja kako bi se maksimalno iskoristio solarni uticaj.

Sa vrha objekta pružaće se sjajan pogled na grad.

Atrijumsko dvorište biće i mesto za održavanje kompanijskih događaja.

Kada padne noć, zgrada deluje jednako spektakularno.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *