BIG-ov predlog za muzej ratne mornarice u Vašingtonu; Vizualizacija: BIG
Svetski projekti

Danska arhitektura za američku vojsku: BIG-ovo rešenje za muzej ratne mornarice

Vizija danske firme odražava istorijski kontekst kroz adekvatnu primenu proporcija, materijala i detalja inspirisanih ratnih brodovima oružanih snaga SAD.

Proslavljena arhitektonska praksa Bjarke Ingels Group (BIG) izabrana za jednog od finalista na konkursu za dizajn novog Nacionalnog muzeja ratne mornarice Sjedinjenih Država.

Cilj takmičenja je stvaranje javno dostupnog modernog muzeja za mornaričke veterane i javnost, spomenika nasleđu ratne mornarice SAD i centra za obrazovanje i kulturne događaje.

Pored studija Bjarkea Ingelsa, u finalu su se našle i poznate američke arhitektonske firme DLR Group, Frank Gehry Partners, Quinn Evans i Perkins & Will.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kampus bi trebalo da se prostire na oko 25.000 kvadrata; Vizuelizacija: BIG

6 glavnih građevinskih elemenata

Projektom je planirana izgradnja nove zgrade muzeja i svečanog dvorišta, kao i renoviranje postojećih istorijskih objekata.

Konkurs je bio usredsređen na dizajn šest glavnih građevinskih elemenata: opšti oblik i volumen objekta, glavni ulaz, atrijum, galerijski prostor, ceremonijalno „počasno“ dvorište i upotreba mikroartefakata.

Kampus bi trebalo da se prostire na oko 25.000 kvadrata, a izložbeni prostor bi zauzimao oko 9.000 kvadrata, piše ArchDaily.

Izložbeni prostor trebalo bi da zauzima oko 9.000 kvadratnih metara; Vizuelizacija: BIG

Vizija odražava kroz projekat istorijski kontekst kvarta i to kroz adekvatnu primenu proporcija, materijala i detalja inspirisanih mornaričkim brodovima.

BIG-ova vizija muzeja, koja je razvijena u saradnji s firmama Squint/Opera i Olin Studio, nastoji da odražava kroz projekat istorijski kontekst kvarta Navy Yard i to kroz adekvatnu primenu proporcija, materijala i detalja inspirisanih mornaričkim brodovima.

Planirano je da se muzej otvara prema okolnom javnom prostoru, nudeći prolaznicima uvid u muzejsku kolekciju artefakata koji oslikavaju misiju, istoriju i širinu operacija američke ratne mornarice.

Projekat je razvijen u saradnji s firmama Squint/Opera i Olin Studio; Vizuelizacija: BIG

Važnost konkursa

Nakon što je konkurs objavljen u decembru 2022. godine, 80 arhitektonskih firmi je izrazilo interesovanje za učestvovanje u ovom nacionalnom projektu.

Ipak, 37 firmi je dostavilo adekvatna idejna rešenja, da bi ratna mornarica potom odabrala pet arhitektonskih firmi kao finaliste.

Svi finalni radovi će ostati i trajno javno izloženi u Nacionalnom muzeju ratne mornarice. Ovo samo govori koliko je institucija konkursa, kao najboljeg načina za dobijanje najkvalitetnijih rešenja, važna u SAD. Bilo bi dobro da je tako i u Srbiji…

Planirano je da se muzej otvara prema okolnom javnom prostoru; Vizuelizacija: BIG
Vizuelizacija: BIG
Faktografija
naziv projekta:

Nacionalni muzej američke ratne mornarice

mesto:

Vašington, Sjedinjene Američke Države

klijent:

Američka ratna mornarica – US Navy

autor:

BIG, Squint/Opera i Olin Studio

površina:

25.000 m²

vizuelizacija:

BIG

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    woow! mene ovo podseća na pesmu mog detinjstva Wham Bam Shang-A-Lang

Ostavite odgovor

Obavezna polja *