Izdvojeno, Svetski projekti

U Danskoj otvoren najhumaniji zatvor na svetu

Umesto strogog zatvoreničkog okruženja, u kazneno-popravnoj ustanovi Storstrom stvoriće se kreativna atmosfera za zatvorenike.

Dansko ostrvo Falster postalo je dom najhumanijeg zatvora na svetu ali koji i dalje ima veoma izražene mere bezbednosti. Ipak, ovaj zatvor se razlikuje od svega što ste do sada videli. Naime, arhitektonska firma C.F. Møller koja potpisuje projekat ove ustanove, uspostavio je takvo okruženje koje zatvorenicima pruža kvalitetne životne uslove, a koji često nisu prisutni u kazneno-popravnim ustanovama širom sveta.

Naime, zatvor Storstrom može da primi 250 ljudi i zamišljeno je da unutar njegovih zidina bude uspostavljena mini zajednica u kojoj zatvorenici mogu provesti vreme u okruženju koje je što je više moguće „normalno“, piše Inhabitat.

Svaka ćelija od 13 metara kvadratnih opremljena je frižiderom i televizorom ali i velikim prozorom.

 

Ideja o uspostavljanju ovakvog koncepta razvila se oko plana da se zatvorenici unutar zatvora usmere na život koji su nekada imali, da se ohrabre i podstaknu na vraćanje u normalno društvo.

Zatvor se prostire na površini srazmernoj 18 fudbalskih stadiona. Unutar zatvora postoje raznovrsne opcije za vežbanje, učenje, umetnost i molitve u miru.

 

„Koncentrisali smo sve objekte oko centra koji sadrži raznovrsne aktivnosti. Na primer ovde imamo kuću za obavljanje raznovrsnih hobija, prodavnicu, školu, crkvu i prodajni prostor. Takođe smo se trudili da podstaknemo komunikaciju između zatvorenika i osoblja.“, rekao je arhitekta Mads Mandrup iz firme C.F. Møller.

Prostrane ćelije

Ćelije su takođe projektovane tako da obezbede kvalitetne životne uslove. Prostiru se površini od 13 kvadratnih metara, imaju velike prozore koji obezbeđuju dosta prirodnog svetla, ali su postavljeni pod takvim uglom da pružaju privatnost. Svaka ćelija opremljena je frižiderom i televizorom.

Zatvor je zatvor

Ipak iako je u unutrašnjosti zatvora organizovan veoma prijatan ambijent za život u ovakvim okolnostima, zvaničnici tvrde da je Storstrom ipak tvrđava visoke sigurnosti, sa zidovima visine šest metara i žicom razvučenom oko čitavog kompleksa.

Grafičke podloge

Osnova zatvora
Osnova sportske sale

Foto, rendering: Torben Eskerod via C.F. Møller

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *