Građevinarstvo

U Švajcarskoj otvorena najstrmija žičara na svetu

Specijalni oblik kabina omogućava putnicima da stoje uspravno tokom penjanja.

Kompanija ABB napravila je impresivnu žičaru u švajcarskom mestu Švic koja savladava visinu od 110 i dužinu od 750 metara kako bi stigla do sela Stus u kojoj je automobilima zabranjen zaobraćaj.

Zbog velikog nagiba, koji u maksimumu iznosi 48 stepeni, odnosno 110%, bilo je potrebno napraviti specijalne kabine kako bi se putnicima omogućilo ugodno putovanje. Rešenje je stiglo u vidu cilindričnih kabina koje se rotiraju kako žičara počinje da se penje, odnosno, spušta. Ovakva oblik kabina omogućio je putnicima da stoje uspravno tokom penjanja.

Pogledajte kako to izgleda:

 

Putovanje traje samo četiri minuta pa će plašljivi turisti brzo pregurati penjanje.

 

Realizacija žičare Stoos Bahn trajala je čak 14 godina – dve godine više od planiranog – a njena cena iznosila je 52 miliona franaka. Ali, kako kaže predstavnik železnice Ivan Steiner za BBC, završetak projekat učionio je sve „veoma ponosnim“.

Nova žičara neće samo služiti sugrađanima kao i školarcima za lakšu komunikaciju, već će i turistički razviti ovaj živopisni kraj u Alpima.

Ukoliko se turisti boje da uđu u strmu žičaru trebalo bi da znaju da će brzo pregrmeti ovo putovanje jer ono traje samo četiri minuta.

Foto: Urs Flüeler/Keystone

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *