Fakta iz ad akta

Kako je mauzolej dobio svoje ime

Mauzolejima zovemo raskošno ukrašene vladarske grobnice. Međutim, odakle potiče to ime? Za odgovor ćemo se morati vratiti u prošlost… i to u jedno, sada popularno, turističko mesto!

Pričom vas vodimo vam u Bodrum u Turskoj, tadašnjoj maloj Aziji, odnosno do grobnice za kralja (persijskog satrapa) Mauzolusa i njegovu ženu (i sestru) Artemizu koji je izgrađen sredinom 4. veka pre nove ere.

Ovo impresivno zdanje visine 45 metara, koje dominira gradom, nazivamo Mauzolej u Halikarnasu po imenu kralja koji je u njemu sahranjen. Mauzolus je bio poštovalac grčke umetnosti i načina života, pa je za graditelja izabran čuveni grčki vajar Skopas.

Ruševine mauzoleja u Halikarnasu; foto: Benjamin Claverie

Iako monumentalan, što je odlika helenističkog perioda u arhitekturi, ima jednostavnu, potpuno simetričnu formu, s visokim kamenim postamentom, na kome su u gornjoj trećini stubovi, po deset sa svake strane. Završni deo je zarubljena piramida sa kvadrigom (četvoropregom).

Rimljani su uvrstili Mauzolej u Halikarnasu u velika svetska čuda, i zbog svoje monumentalnosti postao je sinonim za mnoge značajne grobnice kroz istoriju. Razrušen je nizom zemljotresa od 12. do 14. veka, kao poslednji spomenik Sedam svetskih čuda.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *