Fakta iz ad akta

Kada su se pojavile prve keramičke pločice

Mislite da su vaše nove pločice u obliku ciglica veoma moderne? Vratićemo vas nazad u daleku istoriju!

Veliki Nabukodonosor vladao je 43 godine (sredina 6 veka pre nove ere) i pored velikih osvajačkih uspeha, kao što su osvajanje Jerusalima i Jevrejsko ropstvo, svojim najvećim uspehom smatrao je radove na obnovi Vavilona, što je verovatno jedan od najvećih urbanističkih poduhvata Starog veka.

Grad Vavilon, koji je u to vreme imao oko 200.000 stanovnika, bio je prepolovljen rekom Eufrat tako da su oba dela četvorougaone osnove bila povezana kamenim mostom. Tunel ispod reke bio je izveden premeštanjem rečnog korita u otvoren rov, koji je naknadno zasut a reka je potom vraćena u svoje korito. Sazidan je od opeke i bitumena, bio je širok 4,6, visok 3,7 a dužine oko 900 metara. Istovremeno sa tunelom bio je izgrađen i most.

Maketa Ištarskih vrata, foto: Gryffindor, Wikimedia

 

Odbrambeni zid oko Vavilona imao je devet kapija od kojih su najpoznatija Ištarska vrata prekrivena pločicama.

Odbrambeni zid oko Vavilona, debljine preko 20 metara po kojem su se, prema Herodotom opisu, mogle kretati dve zaprege, imao je devet kapija od kojih su najznačajnija Ištarska vrata na koju se nastavlja glavna ulica Procesije.

Obzirom da je opeka korišćena kao glavni građevinski materijal, tada su i prvi put proizvedene keramičke pločice, to jest, gleđisane opeke u raznim bojama, kojima su oblagali zidna platna, sa ili bez raznovrsnih reljefa.

Ištarska vrata u Pergamskom muzeju u Berlinu, foto: Rictor Norton, Wikimedia

Preteča ciglica na zidovima

Pločice su pravljene od fine gline, a presovane su u drvenim kalupima. Potom su ostavljene da se suše na suncu, a onda su se pekle pre nanošenja koloritne glazure u braon, crnoj zlatnoj i beloj boji. Ipak, Ištarskim vratima dominira plava boja koja je bila imitacija lapis lazulija, u srednjem veku vrlo retkog dragog kamena.

Nakon još jednog pečenja, pločice su postavljane na zid pomoću bitumena sa horizontalnim razmakom (fugom) od šest milimetara. Pretpostavlja se da je Vavilon dekorisan sa 15 miliona ovakvih pločica.

Ištarska vrata, kao najimpresivniji deo unutrašnjeg prstena Vavilona građena su 575 godine pre nove ere, a danas se mogu videti u Pergamskom muzeju u Berlinu. Možda vam se prilikom posete ovom muzeju rodi nova ideja za vašu kuhinju ili kupatilo?

Foto naslovna: Jami430, Wikipedia

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *