Arhitektura

Norman Foster osvežava aerodrom u Marseju

Nakon opsežne rekonstrukcije, ovaj francuski aerodrom će moći da prihvati 12 miliona putnika godišnje.

Renomirani biro Foster + Partners pobedio je na konkusu za rekonstrukciju aerodroma u Marseju, a projekat podrazumeva izvođenje u dve faze. Tokom prve, centralni deo postojeće zgrade, koja uključuje prvobitnu strukturu Fernanda Pulijona iz 1960. kao i ekstenziju po projektu Ričarda Rodžersa iz 1992. godine, dobiće novi paviljon. Tokom druge faze formiraće se novi terminal za pristup aviona. A evo kako će to sve izgledati!

Stakleni paviljon visok 22 metra okupan svetlom i obogaćen zelenilom čini okosnicu prve faze rekonstrukcije aerodroma.

Okosnicu novog centralnog dela zgrade, koji je nazvan „cœur“ (što na francuskom znači srce), činiće 22 metra visok paviljon koji će imati za cilj da pojednostavi prolaz putnika kroz objekat. Njegov dizajn inspirisan je originalnim objektom iz 1960. godine, a cilj je da se velikim prozorima i mnoštvom zelenila putnicima uspostaviti prijatno i opušteno okruženje, piše ArchDaily.

Terasa za posmatranje aviona

„Marsejski aerodrom se postepeno razvijao u poslednjih šezdeset godina. Naš cilj je da dizajniramo prostran paviljon koji će povezati sve postojeće zgrade a pritom i pojednostaviti kretanje ljudi kroz njih. Novi terminal će imati i terasu za posetioce sa koje će pucati pogled na čitav aerodrom ali i njegovo okruženje.“, navodi se iz Foster + Partners.

„Veza između starih i novih zgrada jasno je definisana korišćenjem prepoznatljivih portala kroz sve objekte. Komunikacija bi trebala da teče besprekorno od jedne do druge zgrade, a zahvaljujući fleksibilnom dizajnom uklapanje postojećih kao i nekih budućih proširenja ne bi trebao da bude problem.“, dodaje se iz Foster + Partners.

Nakon opsežne rekonstrukcije, ovaj francuski aerodrom će moći da prihvati 12 miliona putnika godišnje.

Rendering: Foster + Partners

Kada ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *