Izdvojeno, Regionalni projekti

Četiri kuće u nizu u Bokokotorskom zalivu

Ovi letnjikovci s velikim krovnim terasama akcenat stavljaju na mir i tišinu boravka u prirodnoj sredini.

Po projektu biroa AKVS iz Beograda u mestu Radanovići zidaju se četiri letnje kuće namenjene odmoru u mediteranskom zelenilu crnogorskih planina. Kuće su udaljene desetak kilometara od morske obale sa tri različite strane, što im omogućava brzu vezu sa plažama u Bokokotorskom zalivu i ka otvorenom moru, a istovremeno mir i tišinu boravka u prirodnoj sredini.

Svaka kuća se širi napolje nizom otvorenih vazdušnih prostora smeštenih u okviru okolnog zelenila.

 

Projekat preispituje pitanje svakodnevnog života na moru, u toploj mediteranskoj klimi, i nasuprot standardnoj stambenoj jedinici, nudi otvaranje kuće ka prirodi, suncu i otvorenom nebu. Uz minimalni zatvoreni deo od 21m2, koji čine soba, kupatilo i prolazna kuhinja, svaka kuća se širi napolje nizom otvorenih vazdušnih prostora smeštenih u okviru okolnog zelenila.

Struktura letnjikovca

Sužavanje osnovnog volumena jedinice omogućava smeštanje intimnih letnjih kuhinja u prostorima između kuća. Kuhinje su orijentisane ka zapadu, pa su popodne obasjane suncem koje zalazi za šumom. U toku dana je ovaj deo u senci, dok je doručak propraćen mestimičnim zracima jutarnjeg sunca kroz diskretne šupljine u zidu ka susedima na istoku.

Letnja soba je zasenčeni prostor za dnevni boravak sa širokom vizurom ka bašti i šumi u pozadini, ili je namenjena spavanju pod otvorenim nebom tokom toplih letnjih noći. Ova soba ima mogućnost zatvaranja tokom zime, kada se transformiše u zimsku baštu i istovremeno čini vazdušni izolacioni sloj unutrašnjeg prostora. Svaka kuća ima veliku krovnu terasu sa koje se pruža pogled ka šumovitom predelu i moru u daljini.

Osnova karakterističnog letnjikovca
Situacija
Situacija
Presek
Presek

Materijalizacija je jednostavna – belina fasade pod zracima sunca otkriva svoju suptilnu teksturu, i uz popločanje od lokalno dostupnog lomljenog kamena, i po koji detalj prirodnog drveta, jarkih morskih boja i divljeg zelenila, evocira ambijente mediteranskih kuća na samoj obali mora.

Prijatna mikroklima

Vazdušni prostori oko kuće čine da se u svakom delu formira prijatna letnja mikroklima sa varijacijama u zavisnosti od korišćenja prostora. Dvostrana orijentacija unutrašnjeg prostora omogućava prirodno provetravanje i hlađenje kuće strujanjem vazduha iz pravca šume i sa mora.

Intimniji prostori su osvetljeni difuznim dnevnim svetlom i blago zasenčeni, te zaštićeni od jakog sunca, dok je krovna terasa obasjana suncem i skoro da imitira mikroklimu plaže sa pogledom na morski horizont među krošnjama.

Izgradnja ove četiri kuće u Radanovićima trenutno je u toku, i one su zvanično u pretprodaji.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *