Izdvojeno

Zatvor na ostrvu Mamula postaje luksuzni hotel

Crna Gora je pokrenula još jedan ambiciozni projekat koji ovu državu još bolje pozicionirati na lestici luksuznih destinacija.

Nenaseljeno ostrvo Mamula u Jadranskom moru nalazi se na granici između Crne Gore i Hrvatske. Prepoznatljivo je po napuštenoj tvrđavi, koju su Italijani koristili kao zatvor tokom Drugog svetskog rata. Nekada se na ovo zloglasno ostvro odlazilo na robiju, a uskoro će se ići na luskuzno letovanje. Naime, crnogorske vlasti odobrile su projekat pretvaranja kompleksa u luskuzni hotel, piše CNN.

ostvro-mamula-hotel-orascom-02

Tvrđava je podignuta 1853. godine pod vladavinom austrougarskih vlasti. Skoro sto godina kasnije okupirala ju je italijanska vojska a sada će je osvojiti švajcarska firma Orascom… doduše na 49 godina, na koliko je dobila pravo raspolaganja.

Pogledajte kako danas izgleda tvrđava na Mamuli

https://www.youtube.com/watch?v=S0Uwzb2QxzI

Plan je da se tvrđava potpuno obnovi, uz poštovanje istorijskog nasleđa objekta, i pretvori u hotel sa luksuznim sobama, restoranima i terasama. Iako tvrđava zauzima čak 90 posto ostrva, naći će se mesta i za izgradnju marine kao i privatne plaže sa centrom za sportove na vodi.

ostvro-mamula-hotel-orascom-09

Na gornjem nivou tvrđave biće izgrađeni bazeni i relax zone, koji će biti prave oaze okružene plavetnilom mora.

ostvro-mamula-hotel-orascom-04

Brčkanje u zatvoru

Rođaci onih koji su preživeli golgotu Mamule veoma su negativno dočekali vest o pretvaranju zatvora u luksuzno letovalište. Ideja o brčkanju na mestu gde su nekada ljudi bili mučeni i ubijani, za njih je potpuno neprihvatljiva. Zbog toga investitori neće smeti da narušavaju originalni izgled tvrđave niti skidati natpise koji podsećaju na nedela počinjena na Mamuli. Naravno, ovo nije prvi put da se jedan zatvor pretvara u turističko-ugostiteljski objekat; Pogledajte još neke primere objavljene na našem sajtu

ostvro-mamula-hotel-orascom-10

Ovo nije usamnjena investicija švajcarske kompanije u Crnoj Gori. Pogledajte još projekata Orascoma.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Natasa

    Katastrofa.Unistiti takvu istoriju mesta,i koji debil ce da se brcka i kupa tamo gde je muceno i ubijeno ko zna kolimo ljudi.Sramota

Ostavite odgovor

Obavezna polja *