Aktuelno

Kako izgleda Prokop i koji su budući planovi za ovu stanicu

Prva faza radova na Prokopu završena je ove nedelje i stanica je konačno puštena na korišćenje.

Prva faza započeta u decembru 2013. godine podrazumevala je radove koji omogućavaju osnovnu staničnu funkciju sa kapacitetima za unutrašnji i međunarodni saobraćaj. Tokom realizacije prve faze završeni su svi radovi na 8 koloseka ispod glavne ploče, osposobljena su oba peronska pothodnika i obnovljena hidroizolacija gornje ploče. Time su konačno posle više decenija pokrenuti radovi na završetku ove stanice, međutim realizacija preostalih radova i infrastrukturno opremanje trajaće više godina i još nekoliko faza gradnje, piše Beobuild.

Prokop-pusten-u-rad-01

Po urbanističkom projektu i idejnom rešenju predviđena je izgradnja multifunkcionalnog objekta na glavnoj ploči kote 105, kao i sistem prilaznih puteva sa Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, dok prilazi sa autoputa nisu razmatrani.

Prokop-pusten-u-rad-03

Prema usvojenom dokumentu, kompleks na ploči bi trebao da se sastoji iz tri funkcionalna segmenta, gde bi se u centralnom objektu nalazila stanična zgrada od oko 6.000 m2 bruto prostora, a u bočnim krilima bila bi smeštena garaža i tržni centar.

Prokop-pusten-u-rad-04

Pored nove pozicije stanične zgrade plan predviđa još dve funkcije na ploči – tržni centar (P+4) sa oko 50.000 kvadrata i javnu garažu slične kvadrature.

Prokop-pusten-u-rad-05

Gde se nalazi Prokop

Železnička stanica Beograd Centar (Prokop) nalazi se se neposredno uz Bulevar Franš d’Eperea (deo koridora 10), u prokopu između ovog pravca, Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Bulevara Vojvode Putnika podno Topčiderskog brda.

Foto: Beobuild

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *