Dešavanja

Za renoviranje stana ipak ne treba projekat

Izmenom zakona, radovi kao što su: zamena prozora, pločica, sanitarija ili krečenja svrstavaće se u radove na održavanju stanova i za njih neće biti izdavan akt i neće biti potrebna izrada projekta za dozvolu. Procedure će biti pojednostavljene kako je izjavio ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, a preneo Blic.

U saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije se navodi da se, uprkos postojanja Uputstva i mišljenja nadležnog ministarstva, u primeni Zakona o planiranju i izgradnji pojavljuju značajne razlike izmedju pojedinih opština kada je reč o tome šta je tekuće, a šta investiciono održavanje i da su te razlike najčešće na štetu građana.

U saopštenju se takođe dodaje da će na taj način biti izbegnuta mogućnost arbitrarne primene zakona, odnosno mogućnost za nastanak korupcije pri određivanju šta je investiciono, a šta tekuće održavanje stana.

Agencija je resornom ministarstvu ponudila saradnju kako bi se izmenama zakona, na kojima se radi, jasnije uredila ta oblast i izbegla situacija u kojoj postoji neravnoteža izmedju obaveza građana i cilja koji država želi da postigne.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je ranije da je Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji završen i da se očekuje da će se već ove nedelje naći na sednici Vlade Srbije.

Za renoviranje stana i investiciono održavanje građani više neće čekati u redovima. Dodatno smo i pojednostavili procedure za izdavanje građevinskih dozvola – kazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, pojedine lokalne samouprave su zlonamerno tumačile zakon, pa su tako, na primer, za promenu WC-šolje i pločica tražile projekat i komplikovale život građanima.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Olivera

    Konačno će se decidno definisati šta je obuhvaćeno Zakonom o planiranju i izgradnji, te da ne bude apsurda, kako za krečenje stana i promenu dotrajale sanitarije i pločica je potreban projekat, uz čekanje u redovima, da bi se sve to i naplatilo! Samo da ova dopuna Zakona prođe potrebnu proceduru što pre!

  2. Mirjana

    A da li ce za elektricnu instalaciju i zamenu starih radijatora novim sa istim brojem rebara trebati neke dozvole.

  3. Krecenje stana

    Kakav zakon? Kakve dozvole ljudi? Nek se javi neko ko je nabavio dozvolu za renoviranje stana? Da li bilo ko zna bar jednog ko je nabavio dozvolu za renoviranje? Ljudi napravili kule i gradove bez dozvole, a sad za promenu plocica u kupatilu treba dozvola. Gluposti! Zakoni su napisani tako da ih niko ne postuje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *