Aktuelno, Novi objekti

Tokio Skytree: otvoren najviši toranj na svetu

Sa svojih 634 metara, ovaj toranj je druga najviša građevina na svetu – odmah iza 828 metara visoke Burj Khalife u Dubaiju.

Japanski mediji navode da su neki čekali i do nedelju dana u redovima da bi kupili karte, mada će, po svemu sudeći, biti mnogo razočaranih jer je danas u Tokiju oblačno vreme.

The Tokyo Skytree visok je 634 metra, što ga čini drugom najvišom građevinom na svetu – iza 828 metara visoke Burj Khalife u Dubaiju, a pri izgradnji je korišćena posebna tehnologija osmišljena za odolevanje čestim potresima u Japanu.

Do prve, 350 metara visoke tačke namenjene razgledanju, vožnja liftom traje 30 sekundi, a još 30 je potrebno do zadnjeg sprata na 450 metara. Ako ogladnite, toranj ima restoran, a omiljeno piće možete popiti u jednom od dva kafića.

Pod je načinjen od stakla što omogućava posetiocima vrtoglavi pogled prema tlu ispod njih. U slučaju kvara lifta, postoji pomoćno stepenište od 2.523 stepenika.

Toranj je izgrađen od čeličnih cevi konstruisanih oko betonske baze u sredini. Dve celine strukturalno su odvojene jedna od druge na sredini tornja. U slučaju potresa, betonska baza i čelični okvir međusobno se odvajaju što minimalizuje ukupno ljuljanje tornja. Prema izjavama razvojnih inženjera, toranj bi izdržao potres magnitude 7 stepeni i u slučaju epicentra direktno ispod tornja. Takođe, PR kompanije Tobu Tower Sho Toyoshima tvrdi da toranj nije oštećen u snažnom potresu od 9 stepeni u martu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *