Retrospektivna izložba najznačajnijih dela nastala u Novom Sadu i Vojvodini u proteklih šezdesetak godina
Dešavanja

Nagrada za arhitekturu Đorđe Tabaković: 25 godina kontinuiteta

Izložba odabranih arhitektonskih dela dobitnika nagrade Đorđe Tabaković biće održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Publika će biti u prilici da pogleda izložbu od petka 11. decembra bez svečanog otvaranja.

Nagrada za arhitekturu Đorđe Tabaković najznačajnije je priznanje za arhitektonsko stvaralaštvo koje Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) dodeljuje svojim članovima. Nagrada je ustanovljena 1995. godine kao simbol počasti koja se odaje jednom od pionira srpske moderne arhitekture i istaknutom novosadskom graditelju arhitekti Đorđu Tabakoviću (1897-1971).

Od Žilnika do Kuzmanova

Na izložbi će biti predstavljena odabrana izvedena arhitektonska dela dobitnika nagrade – Pavle Žilnik (1920-2006), Miroslav Krstonošić, Tatjana Vanjifatov-Savić (1929-2009), Zora Mitrović-Pajkić, Aleksandar Kelemen (1924-2012), Milena (1925-2015) i Sibin Đorđević (1926-2013), Ranko Radović (1935-2005), Dušan Krstić (1938-2013), Milorad Berbakov (1938-2006), Slavko Odavić (1932-2008), Milan Marić, Dragutina Karlo de Negri (1931-2017), Đorđe Grbić, Miodrag R. Jovanović, Slobodan Jovanović (1937-2011), Bora Radusinović (1944-2014), Slavko Županski (1943-2015), Slobodan Kuzmanović, Vaso Kresović, Milan Stojkov, Radoje Cvetkov, Dušan Radovanović, Leonid Nešić, Milenija i Darko Marušić (1941-2016), Lazar Kuzmanov.

Arhitektura se kroz dela ovih autora etablirala kao umetnost od naglašenog društvenog značaja za novosadsku i vojvođansku sredinu.

Arhitekti dobitnici nagrade pripadali su plejadi prvih promotera savremene posleratne arhitekture u Vojvodini i Srbiji, koji su ostavili trajni pečat u posleratnoj istoriji naše arhitekture, ali i kulture u celini, posebno u Novom Sadu i Vojvodini. Izučavanjem i prezentacijom dela, njihovim čuvanjem i negovanjem sećanja na njene autore, popunjavamo bogat mozaik pojava, događaja i ličnosti iz istorije graditeljstva sa područja Vojvodine od pedesetih godina proteklog veka do danas. Arhitektura se kroz dela ovih autora etablirala kao umetnost od naglašenog društvenog značaja za novosadsku i vojvođansku sredinu, postavši deo ukupne istorije kulture ovog područja. Vreme koje dolazi pokazaće koliko su mlađe generacije zainteresovane za svoje modernističko arhitektonsko nasleđe kome pripadaju opusi nagrađenih autora.

Retrospektivna izložba i monofrafija

Cilj retrospektivne izložbe i monografije je da zabeleži i prikaže najznačajnija arhitektonska dela nastala u Novom Sadu i Vojvodini u proteklih šezdesetak godina kroz odabrane radove dobitnika nagrade kao i da ih pozicionira kao vredna ostvarenja opšte društvene vrednosti savremene kulture. U optimalnim galerijskim uslovima, izabrani radovi dobitnika biće predstavljeni u vidu niza, jedinstveno dizajniranih, plakata, prikazom kataloga retrospektivnih izložbi i knjiga koje su proizašle iz njih, arhitektonskih maketa kao i odabranog filmskog materijala iz razgovora sa arhitektima dobitnicima nagrade.

Na otvaranju izložbe biće predstavljena i istoimena monografija autora Vladimira Mitrovića koju je objavilo Društvo arhitekata Novog Sada, uz pomoć Gradskog sekretarijata za kulturu Novog Sada, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Inženjerske komore Srbije.

Faktografija

  • Mesto: Muzej savremene umetnosti Vojvodine
  • Vreme: petak, 11. decembar 2020.
  • Trajanje: 11.12.2020-10.2.2021.
  • Produkcija: Muzej savremene umetnosti Vojvodine / Društvo arhitekata Novog Sada
  • Kustos izložbe: Vladimir Mitrović
  • Dizajn izložbe: Miroslav Šilić

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Tmu

    Tabaković i nije bio tako sjajan arhitekta više je dosta dobro kopirao tadašnje tendencije. Hotel Putnik kao takav postoji 1:1 u Londonu, ista zgrada ali je tamo slobodnostojeća i sve u svemu ima smisla u tom kontekstu. Ako ste se zapitali, ako ste se smeli zapitati zašto baš toliko ne tretira kontekst. Htedoh reći mnogi koji su primili tu nagradu su bolji arhitekti od samog Tabakovića. No, možda se jednog dana neka nagrada bude zvala po nekom od njih.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *