Dešavanja

Porast broja građevinskih projekata u Srbiji

Gustavo Navaro, generalni direktor kompanije Holcim Srbija, izjavio je juče da je, uprkos krizi, ove godine u Srbiji zabeležen rast tržišta cementa od 2,5% po čemu je ona jedina zemlja u regionu gde je zabeležen porast broja građevinskih projekata.

„Doprinos tom rastu dali su veliki infrastrukturni projekti – most na Adi, socijalni stanovi, rekonstrukcija i izgradnja novih pogona Fiat Srbija u Kragujevcu i njegovih dobavljača, industrijska zona u Nišu i Koridor 10“, naveo je generalni direktor Navaro.

Navaro je ukazao da je u Srbiji broj izdatih građevinskih dozvola u septembru 2011. bio za oko 10% viši u odnosu na isti period prošle godine. „U Srbiji je trenutno otvoreno nekoliko stotina gradilišta, među kojima prednjači Vojvodina“, naglasio je prvi čovek Holcim Srbija. Navaro je ocenio da je, posle dve godine pada tržišta cementa u Srbiji od ukupno oko 30%, 2011. prva godina u kojoj tržište beleži rast koji je značajnim delom bio pokriven cementom iz uvoza.

Navaro je ukazao da se u uvozu cementa u Srbiju javljao veliki problem u toku 2011, zbog kupovine tog građevinskog materijala lošeg kvaliteta sa Kosova i Metohije i iz Albanije. Po Navaru, kada se tome dodaju opšta nelikvidnost privrede i značajan nedostatak mogućnosti za finansiranje investicija, početak oporavka može da se očekuje najranije u 2013.

„I pored toga, nivo proizvodnje količine cementa, betona i agregata (peska i šljunka) u kompaniji Holcim Srbija u toku 2011. bio je sličan proizvodnji ostvarenoj u prethodnoj godini“, rekao je Navaro.za korporativnu filantropiju i doprinos lokalnoj zajednici, jer je dugoročno rešio probleme vodosnabdevanja u Popovcu i okolnim selima, za koje je izdvojeno oko 60.000 evra.

(Blic)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *