Aktuelno, Novi objekti

Novi Yahoo data centar projektovan po uzoru na pilićarnike

Glavni cilj pri projektovanju data centara u poslednje vreme nije koliko će moći servera da smeste već koliko će biti energetski efikasni. Problem hlađenja ovako velikih potrošača Yahoo je rešio tako što je smestio svoje servere u hale građene po uzoru na pilićarnike.

Ove hale poznate su po tome što imaju efikasno hlađenje i sistem ventilacije sa najmanjom mogućim utroškom električne energije. Zbog toga novi Yahoo data centar u Lokportu (SAD) sa 50.000 servera troši 40% manje energije od tipičnog data centra. Takođe njegov faktor efikasnosti PUE (power usage effectiveness) je 1,08 dok je konkurentski objektima iz Googlea i Microsofta taj faktor oko dvojke. Najbolja moguća vrednost je 1.

Unovčavanje ideje

Čim je uvideo da je na tragu dobrom rešenju za projektovanje data centara koji se efikasno hlade, Yahoo je rešio da patentira ovaj sistem izgradnje. Da li ovo znači da ćemo za građenje pilićarnika ubuduće morati da tražimo dozvolu od Yahooa? Ko zna…

Dizajn pilićarnika omogućava vazduhu da lakše struji kao i da spoljašnji vazhuh lako ulazi unutra. Vetar na taj način lako dolazi do svakog servera hladeći ga. Serveri su smešteni na podlogu od betona što je značajno efikasnije nego da su na izdignutnim platformama. Čak je i lokacija ove hale izabrana pažljivo, blizu Nijagarnih vodopada, kako bi se na što bolji način iskoristio hladniji vazduh.

Odavde dolaze rezultati pretrage

Novi Yahoo data centar koristi sistem hlađenja zasnovanom na isparavanju vode čime se štedi voda za 95 % što je dovoljno za snabdevanje čak 200.000 domova.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Boki

    Jel Google onda u svinjcu? 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *