Aktuelno

Bioskop Kozara postaje supermarket?

U toku radovi u nekada kultnom, a danas napuštenom bioskopu, ali bez platna na vidiku. Čaršija priča da bi umesto filmskog platna mogla da nikne moderna radnja lanca „Idea“.

Posle nepunih godinu dana od velikog požara u kojem je izgoreo čitav enterijer bioskopa „Kozara“, vrata kultnog mesta ponovo su se otvorila, ali ne i za filmofile. Protekle nedelje u više navrata radnici su odvozili ugljenisane ostatke nekadašnjih sedišta i greda bioskopske sale. Prema nezvaničnim informacijama „prolećno pospremanje“ će na mesto platna staviti prodajne rafove supermarketa?!

U maju prošle godine više od 50 vatrogasaca i 17 vatrogasnih kola borilo se sa dva i po sata sa vatrenom stihijom u kojoj 1.000 kvadratnih metara bioskopske sale izgorelo do temelja. Ogroman plamen, koji se uzdigao iznad krova „Kozare“, evakusiao je sve okolne prodavnice, a od gustog dima saobraćaj duž Nušićeve, Trga Nikole Pašića i Terazija bio je potpuno paralisan.

Međutim, ovih dana miris gareži i hladnih zidova zapljusno je Bezistan, kako je ponovo otvoren ulaz bioskopa „Kozare“, a umesto blagajnika zatekli su se ljudi u radničkim prslucima.

„Agrokor“ ga kupio 2008. godine

BIOSKOP „Kozara“, kao deo „Beograd filma“, privatizovan je 2007. kada je većinski vlasnik postao Nikola Đivanović koji je za 70 odsto kapitala platio 9,2 miliona evra.

Već 2008. obelodanjeno je da je „Kozara“, uz još četiri bioskopa, preprodata Ivici Todoriću, vlasniku hrvatskog „Agrokora“ (ujedno i lanca „Idea“, za sumu od 18 miliona evra.

bgd-kozara_620x0Uzrok požara loše insalacije?

UZROK požara u prostorijama su najverovatnije bile neispravne električne instalacije i na sreću niko nije nastradao osim već odavno zatvorenog bioskopa. „Lomača“ je samo dokrajčila brisanje još jednog platna sa bioskopskog vodiča prestonice, na kom je katanac stavljen u februaru 2007. godine.

– Po ceo dan tuda cirkulišu i iznose ostatke greda, itisona, mebla, stolica, ali ne znamo šta je posredi – kaže jedna od uličnih prodavačica sa obližnje tezge.

Kako kolaju čaršijske priče, logo bioskopa zameniće reklama lanaca prodavnica „Idea“, a prvi filmovi ostaće u zaboravu na jednom od zidova prodajnih pultova.

(Novosti)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *