Kamengrad će biti i scenografija za predstojeći Kusturičin film „Na Drini ćuprija“.
Aktuelno, Novi objekti

U Višegradu prezentacija projekta Kamengrada

Emir Kusturica je rekao da će „Kamengrad“ biti građen po njegovom idejnom konceptu, na lokaciji Ušće, pored mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu.

Prostiraće se na 14.000 metara kvadratnih, odnosno 1,75 hektara, a u njegovom sastavu biće više od 50 kamenih kuća, crkva, pozorište, dućani, mehane, pijaca i marina za ploveće objekte. Kusturica je u izjavi Radiju RS rekao da će sve kuće biti građene od najsavremenijih građevinskih materijala, a oblagaće ih kamenom sa starih kupljenih i napuštenih kuća po Hercegovini. On je potvrdio da će, nakon konačnog završetka projekta, prvi radovi početi na Vidovdan ove godine.

Prema njegovom mišljenju, do kraja građevinske sezone biće izgrađena glavna ulica i dve zgrade za smeštaj lokalne uprave. „Sve ovo će se realizovati zahvaljujući svesrdnoj podršci predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, mojoj upornosti da izgradimo

grad od kamena koji će pomalo ličiti na Trebinje, Dubrovnik i Istanbul, ali i načelnika višegradske opštine Tomislava Popovića koji se zalaže da se naše ideje ostvare“, naglasio je Kusturica.

Kamengrad će biti i scenografija za predstojeći Kusturičin film "Na Drini ćuprija".

Srpski režiser je napomenuo da će izgradnjom Kamengrada, Višegrad biti još lepši i „stariji“ grad. „Ovim projektom pokušaćemo da napravimo jedan vremeplov, da oživimo nevidljive likove iz dela Ive Andrića, koji i sad tumaraju po našim mislima, i smestimo ih u prostor po kome su, više od tri veka, tumarali i bitisali“, rekao je Kusturica.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da će gradnja Kamengrada početi povodom obeležavanja jubileja 50 godina od uručivanja Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću i da će njegovom izgradnjom grad na Drini i Rzavu postati kulturna prestonica na širem regionu. „Višegrad, pored Ćuprije na Drini, manastira Dobrun, Višegradske banje i legendarnog ‘ćire’ dobiće još jednu turističku destinaciju neprocenjive vrednosti“, konstatovao je Popović.

Kamengrad će biti i scenografija za predstojeći Kusturičin film „Na Drini ćuprija“.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. timbe

    Kusta opet maznuo neku lovu da zida njegovu scenografiju gde mu se cefne. Eee, namazan je taj…

  2. милица милинковић

    Прелепо је осмишљено. Све на свом месту. Лепа замисао архитекте

  3. Roko

    Jako primitvan 3d model za tako ambicioznu ideju

Оставите одговор

Obavezna polja *