Aktuelno, Video

Kako su izgledale prostorije WikiLeaksa u Švedskoj

Sećate li se starih filmova Jamesa Bonda gde je spašavao svet u nekakvim postrojenjima bunkera smeštenih u planinama? Upravo tako su izgledala Wikileaksova postrojenja pre nego su servere preselili u Švajcarsku.

Bilo da ga volite ili mrzite, Julian Assange centar je kontroverze koja je potresla svetsku vladu širom sveta. Bez obzira na vaše mišljenje mislimo da biste ipak morali proviriti u bivše prostore Wikileaksa.

Naime, prostori su bili smešteni u Švedskoj 30m ispod nivoa mora koje im je ustupila kompanija Bahnhof. Objekti su prenamenjeni nuklearni bunkeri izgrađeni u Drugom svetskom ratu.

Postrojenje je ugrađeno u desnu stranu Vita Berget (The White Mountain) u opštini Södermalm u Stockholmu, a dizajnirao ga je lokalni arhitekt Albert-France-Lanord. U ovom su postrojenju bili smeštena samo 2 od 8.000 servera koliko ih Wikileaks ima širom sveta.

Pogledajte i video u kojem se vidi kako su izgledale prostorije WikiLeaksa

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. sajber

  Jel moguce da je ovako to izgledalo? Bas je mocno!

 2. AirBoy

  Ovo je totalna dezinformacija i senzacionalistički pristup da li usled neznanja ili novinarske potrebe…
  Kao prvo, to Data Centar Švedskog internet provajdera Bahnhof, i to samo jedan od pet koliko ih imaju i kao drugo tu je bio samo hostovan deo sajta Wikileaks kao što bi i svako drugi ko želi mogao da zakupi prostor za hosting… Slažem se da izgleda sjajno ali to nisu prostorije ni sedište Wikileaksa!!!

 3. Mirko

  Od ovakvih ‘portala’ je to i za ocekivati.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *