Izvođenje, Saveti arhitekte Sonje

Kako bojom vizuelno proširiti prostoriju

Poštovana Sonja,
Nasledila sam stan od 90 kvadrata. Za sada nismo ga nameravali renovirati ali vas molim za savet. Objasnite mi kako da prostorija izgleda viša pošto je visina plafona trenutno samo 220 cm.
Marijana Duka

Draga Marijana,
Najjeftiniji a veoma efektni trikovi kako da vizuelno učinite prostoriju višljom jesu boje zidova i plafona. Naš generalni predlog jeste da za manje i niže prostorije koristite svetlije boje kao i boje sa šljokicama koje reflektuju svetlo. Jedna od njih jeste italijanska dekorativna boja Arabesque koja u sebi ima sitne kristale. Ovi kristali prelamaju svetlo i daju lep efekat sitnog bljeska.

Pokušaćemo jednostavnim ilustracijama jedne prostorije da vam opišemo efekte koje boje imaju na ljudsko oko.

 • Slika 1: Velike prostorije sa visokim zidovima će izgledati toplije, manje i niže ukoliko je ofarbate u intenzivnu i tamniju boju. Ne preporučujem ih za prostorije manje kvadrature.
 • Slika 2: Ukoliko plafon ofarbate u svetliju nijansu od zidova vizuelno ćete povećati kvadraturu prostorije.
 • Slika 3: Ukoliko izvučete vertikalne linije i plafon ofarbate u svetije nijanse prostorija će izgledati viša. Preporučujemo vam ovaj način bojenja i svetije boje za niže prostorije. Takođe, savet jeste da koristite više pojedinačnih svetiljki pri plafonu kao bi cela prostorija bila ravnomerno osvetljena. Jedno centralno sijalično svetlo ne pruža ovaj efekat.
 • Slika 4: Ukoliko je prostorija široka a uska, prostor ćete vizuelno smanjiti i suziti ukoliko naspramne zidove obojite u tamnije nijanse. Tamniji zid izgleda bliže nego svetliji na istom rastojanju.
 • Slika 5: Horizontalne linije će naglasiti dužinu prostorije. Prostorija će izgledati još duža ukoliko zid prema kojem se pružaju štrafre je svetlije boje.
 • Slika 6: Ukoliko pak ste se odlučili za horizontalne štrafte a ne želite da vam prostorija deluje jako duboko, zid ka kojem idu štrafte i plafon ofarbajte u tamniju boju.

Mala tajna samo za vas

Još jedan savet kako da prostorija izgleda viša: Neka boja zida pređe na deo plafona širine od 5 do 10 cm kao što je prikazano na slici desno. Za dobijanje idealno ravne linije spoja dve boje, koristite krep traku

Ako želite da saznate još toga o tehnikama farbanja pročitajte i naše članke o dekorativnim bojama za zidove – Hoblio, bojama za dečiju sobu kao i o izboru boja u malim stanovima.

Sonja Brstina, dia

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. MT

  g. Sonja,
  čitam Vaše članke i jako mi se sviđaju.
  Molim za savjet – strop stana koji renoviram ima betonske grede visine 26 i širine 8 cm na razmaku od 34cm, iznad njih je betonska ploča, rastojanje od poda do grede 240cm.
  Kako da ga obradim a da dobijem na visini? rigips?
  Unapred zahvalan,
  pozdrav
  MT

 2. Sonja

  @MT: Ukoliko je betonska ploča izmedju greda relativno ravna, ploču možete pregletovati a pre toga veće rupe zatvoriti materijalom Rimano sa kojim se krpe i saniraju rupe i pukotine.
  Ukoliko je ipak betonska ploča neravna, najbolje da između grada spustite gips-kartonsku ploču na metalnoj podkonstrukciji koja će spustiti plafon minimalno 4 cm što znači da će visina plafona biti 262 cm (240+26-4 cm).

 3. Ljumija

  Dobar dan..Naša kuća je visoka tri sprata ali je malo uža..I to me nervira..Kako optički da izgleda malo sira….Kako da je ofarbamo..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *