Foto: Delta Real Estate
Izvođenje, Promo

Gradilište Sava Centra: Delta Real Estate pionir primene Memory Steel tehnologije u Evropi

Kompanija Delta Real Estate primenila je na gradilištu Sava Centra još jedno tehnološko rešenje koje do sada nije realizovano u Srbiji i u ovom delu Evrope.

Kao vodeća investitorska kompanija u regionu, kompanija Delta Real Estate je u skladu sa svojom politikom poslovanja primenila inovativno tehnološko rešenje – Memory Steel – na gradilištu Sava Centra.

Delta Real Estate se ističe kao pionir u primeni ove metode u našoj zemlji, budući da je tehnologija Memory Steel bila prisutna samo u nekoliko zemalja poput Švajcarske, Austrije, Holandije i Češke.

Sada, prvi put u Srbiji i u Jugoističnoj Evropi, najnovije tehnološko rešenje za sanaciju i obnavljanje u građevinskoj industriji primenjuje se u okviru projekta rekonstrukcije i obnove Sava Centra.

Foto: Delta Real Estate

Sanacija konstrukcije

U saradnji sa Fiber Plus – projektantom i specijalizovanim izvođačem projekta ojačanja i kompanijom Sika – liderom u proizvodnji specijalnih materijala u građevinarskoj industriji, pomenuta tehnologija zvanično je prvi put  korišćena u četvrtak, 13. jula, na sanaciji grede u okviru projekta rekonstrukcije i obnavljanja Sava Centra.

„Tokom izgradnje Sava Centra pre gotovo 50 godina, primenjene su najnovije inovativne tehnološke metode. Postavljeni kriterijumi na objektu u skladu su sa našom politikom poslovanju, a posebno inovativan pristup u saniranju greda je za nas poštovanje prema spomeniku kulture na čijem obnavljanju radimo. Pored uobičajenih, ključni faktor svakako je bio očuvanje enterijera Sava Centra. Memory Steel tehnologija, kao najnovija i najefikasnija na tržištu, bila je jedino logično rešenje za sve naše zahteve“ – izjavio je Dušan Filipović, menadžer projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

Foto: Delta Real Estate

Na objektu Sava Centra za ojačanje prednapregnutih greda primeniće se proizvod SikaReinforcer-16 Rebar.

Sika memory-steel System je tehnologija aktivnog ojačanja konstrukcija koja se zasniva na tzv. legurama sa memorijom oblika. Ovakva legura pamti svoj originalni oblik i menja strukturu atoma kristalne rešetke kada se prednapreže u uzdužnom pravcu.

Tokom aktivacije (proces zagrevanja na gradilištu), dolazi do deformacije nazad u prvobitnu i stabilniju strukturu kristalne rešetke. Ako se ova deformacija spreči adekvatnim ankerisanjem za betonsku konstrukciju, dolazi do prednaprezanja konstrukcije bez pojave gubitka sile usled trenja u memorijskom čeliku.

Na objektu Sava Centra za ojačanje prednapregnutih greda primeniće se proizvod SikaReinforcer-16 Rebar. U pitanju je rebrasta armaturna šipka prečnika 16 mm koja je napravljena od memorijskog čelika i ankerisana je za konstrukciju pomoću reparaturnog maltera Sika MonoTop-412 RS, uz prethodno nanošenje vezivnog i AKZ premaza Sika MonoTop-1010. Za ankerisanje mogu da se koriste i drugi tipovi reparaturnih maltera kao npr. SikaGrout-314 RS (samorazlivajući malter).

Foto: Delta Real Estate

Delta Real Estate

Delta Real Estate je grupacija koja posluje više od 20 godina, a sa izgradnjom više od 600.000 m2 i ukupnom investicijom od 800 miliona evra, na poziciji je regionalnog lidera u industriji nekretnina. Zbog kontinuiranih inovacija zauzima mesto pionira u mnogim segmentima poslovanja.

Projekat Sava Centar, u ovom trenutku najznačajniji projekat kompanije, zahteva veliki stepen inovativnosti, upravo iz razloga očuvanja savršenog balansa između kvaliteta gradnje i istorije spomenika kulture.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *