Deponija „Kalenić“ kod Uba; Foto: Screenshot/YouTube
Izdvojeno, Izvođenje

Deponija Kalenić: Na gradilištu budućeg najvećeg centra za preradu otpada u Srbiji

Na lokaciji kod Uba površine 40 hektara već je iskopano 73.000 kubika zemlje, nivo vode spušten je za 2,6 metara, a započeta je i izgradnja administrativne zgrade.

U oktobru prošle godine, na lokaciji od oko 40 hektara kod Uba, počela je izgradnja regionalne sanitarne deponije „Kalenić“, koja bi prema najavama trebalo da bude završena 2025. godine, a služiće za prikupljanje i obradu komunalnog i neopasnog otpada za 15 lokalnih samouprava.

Procene govore da će u „Kaleniću“ godišnje biti zbrinuto oko 285.000 tona čvrstog komunalnog otpada, čime će ova deponija postati najveći funkcionalni region za upravljanje otpadom u Republici Srbiji.

Kao član konzorcijuma, beogradska kompanija Jadran d.o.o. u selu Kalenić trenutno izvodi deo radova na izgradnji ovog projekta, a kakvo je trenutno stanje na gradilištu prikazali su nam u nedavno objavljenom videu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Lokacija buduće deponije; Foto: Jadran d.o.o.

Iskopano 73.000 kubika zemlje

Radove na lokaciji od 400.000 kvadratnih metara Jadran je započeo krajem prošle godine na telu deponije i do sada je iskopano 73.000 kubnih metara različitih kategorija materijala – gline, peska, šljunka… od ukupno 347.663 m³.

Osim toga, izvode se i radovi na snižavanju nivoa vode u jezeru, pa je nivo vode spušten za 2,6 metara, a u planu je da se spusti za još 4,5 metra uz pomoć pumpi za vodu.

Radovi na snižavanju nivoa vode u jezeru; Foto: Screenshot/YouTube

U narednom periodu, u planu je da se počne sa izgradnjom servisne zgrade, a zatim i ostalih objekata – garaže, perionice, nadstrešnice i portirnice.

Iz beogradske izvođačke kompanije dodaju da su započeli i radove na izgradnji administrativne zgrade, gde je urađeno betoniranje temeljnih stopa i temeljnih zidova, a ovaj objekat obuhvataće bruto površinu od 445 m².

„U narednom periodu, u planu je da se započne sa izgradnjom servisne zgrade, a zatim i ostalih objekata – garaže, perionice, nadstrešnice i portirnice“ – saopšteno je iz kompanije Jadran d.o.o.

Izgradnja administrativnog objekta; Foto: Screenshot/YouTube

Među osnivačima nalazi se 15 gradova i opština, na čijoj teritoriji živi više od 515.000 stanovnika.

Regionalna deponija je predviđena na lokaciji „Kalenić“, koja se nalazi u neposrednoj blizini četvoromeđe opština Ub, Lajkovac, Lazarevac i Obrenovac, u dolini reke Kladnice i u neposrednoj blizini lokacije termoelektrane „Kolubara B”, koja je u izgradnji.

Udaljena je oko 13 km vazdušnom linijom severoistočno od centra Uba i oko 5,8 km severozapadno od Velikih Crljena, kao i oko 45 km od Beograda.

Predviđeno je da se na deponiji „Kalenić“ vrši odlaganje komunalnog (neopasnog) otpada sa područja petnaest opština Kolubarskog regiona: Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Valjevo, Koceljeva, Vladimirci, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Krupanj, Mali Zvornik, Ljubovija i Loznica.

Izgled buduće deponije; Foto: Jadran d.o.o.

Investicija od 31,5 miliona evra

Procenjena vrednost državne investicije u ovoj fazi iznosiće približno 31,5 miliona evra, koju finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuska razvojna agencija (AFD).

Krajnji korisnik ove deponije biće Regionalni centar za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“.

Pogledajte video s gradilišta:

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *