Građevinarstvo, Izdvojeno

Osam godina izgradnje Luvra u Abu Dabiju u samo tri minute

Pogledajte kako je izgledalo podizanje impresivne konstrukcije novog muzeja u Emiratima.

Impozantno delo arhitekture Žana Novela konačno je otvoreno za javnost početkom ovog meseca! Sa svojim isprepletenim krovom i veštačkim kanalima i bazenima, muzej Luvr u Abu Dabiju je bio pravi građevinski poduhvat koji se odužio malo više nego što je trebao ali se ipak završio. A kako je izgledala njegova izgradnja koja je trajala osam godina možete, zahvaljujući EarthCam-u, videti u ovom ubrzanom snimku koji traje svega 3 minuta.

Od 2009. do 2017. u tri minuta:

Posebno je interesantno videti kako je krov sastavljan u vazduhu, a onda je potom lagano prebačen na svoje mesto.

U kratkom videu videće proces izgradnje muzeja od samog početka pa sve do kraja. Posebno je interesantno kako je krov sastavljan u vazduhu, a onda je potom lagano prebačen na svoje mesto. Takođe, impozantno je videti kako su izgledali zemljani radovi kojim je dobijena pogodna lokacija za ovako važan projekat.

Impresivna konstrukcija krova muzeja Luvr u Abu Dabiju, foto: Abu Dhabi Tourism & Culture Authority

550 miliona evra za licencu

Luvr Abu Dabi je muzej umetnosti koji je otvoren 8. novembra 2017. godine. Sagrađen je kao 30-godišnjeg ugovora između grada Abu Dabija i francuskih vlasti. Zauzima površinu od 24.000 kvadrata od čega je 8.000m2 u galerijama što ga čini najvećim umetničkim muzejom na arapskom poluostrvu.

Cena izgradnje muzeja iznosila je oko 600 miliona evra, dok je za korišćenje imena Luvr plaćeno dodatnih 550 miliona evra. Za pozajmljivanje umetničkih dela iz pariskog Luvra biće plaćeno još 750 miliona evra. Građevinski poduhvat ispada najjeftiniji…

Luvr u Abu Dabiju u sumrak, foto: © Mohamed Somji

Kada ste već ovde:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *