Nameštaj i oprema

Postavka parketa u francuski slog

Ako želite efektan pod a ne žalite novac, razmislite o ovakvom parketu.

Francuski slog parketa ponovo ulazi u modu! Zbog njegove elegantne note, veoma se lepo može iskoristiti u klasičnim, stilskim enterijerima ali je pogodan i za moderne ambijente jer deluje vrlo luksuzno. Zapravo, on to i jeste što zbog njegove cene, što zbog visoke cene postavke.

Francuski slog (zovu ga još i mađarski slog) je onaj način slaganja parketa gde se daske postavljaju pod uglom do 45, ili najčešće, 60 stepeni. Za razliku od klasične riblje kosti, ivice dasaka nisu sečene pod 90 već pod 60 stepeni.

Riblja kost VS francuski slog

Za razliku od riblje kosti, kod francuskog sloga ivice dasaka nisu sečene pod 90 već pod 60 stepeni.

Za francuski slog se uglavnom koristi masivni parket debljine 14 mm. Ipak, daske su manjih širina i dužina od onih u brodskom podu. Dimenzije dasaka parketa su širine 5, 7, 9 ili 12 centimetara, a dužine se kreću od 35 cm za najkraće, preko dimenzija od 52, 60, 72 pa sve najdužih od čak 90 centimetara.

Ovaj slog izgleda veoma elegantno

Cena postavke francuskog sloga

Iako francuski slog izgleda veoma dobro, verovatno će vas deprimirati cena jer njegova postavka košta 50% više nego za standardni brodski pod. Zbog čega je to tako? Odgovor je, u stvari, veoma logičan!

Postavka francuskog sloga je dosta komplikovana jer je potrebna veoma precizna ruka da bi se ivice isekle pod uglom od 60 stepeni, pa je samim tim i cena veća. Ako znamo da postavka klasičnog poda košta oko 12 e/m2, za postavku francuskog sloga ćete morati platiti i do 20 evra po kvadratnom metru.

Cena samog parketa je takođe veća jer postoji trošak na gubitku drveta prilikom sečenja ivica pod uglom od 60 stepeni, čime se na dužini daske gubi čak 5 do 10%. Zato ćete kvadratni metar parketa u francuskom slogu platiti od 55 do 85 evra.

Mana francuskog sloga je skupa i komplikovana postavka

Koliko je ovaj slog popularan dokazuje i to da su mnogi proizvođači keramike počeli da prave pločice sa teksturom drveta francuskom slogu.

Keramičke pločice u dezenu drveta u francuskom slogu

Ilustracije: Gradnja.rs; foto: parket Galeković

Kada ste već ovde..

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *