Aktuelno, Materijali

Vrste parketa, načini slaganja i klasifikacija

Postoje mnoge klasifikacije parketa. Osim po vrstama drveta, parket se razlikuje po dimenzijama i klasama.

Klase u proizvodnji parketa i brodskog poda su definisane standardima koji propisuju i način obrade i dozvoljenu vlažnost. Prema ovim standardima dozvoljena vlažnost parketa se kreće u granicama od 7 do13%.

U našem predhodnom članku pročitajte načine pravilnog postavljanja parketa, uputstva i savete majstora.

Parket se prema izgledu površine klasifikuje u 4 klase. Ova podela se ne odnosi na kvalitet već isključivo na izgled podloge.

Četiri klase parketa su:

 1. Ekstra klasa parketa je podloga bez velikih razlika u boji drveta. Ovde su dozvoljeni čvorići u boji drveta veličine do 10mm.
 2. Standard klasa parketa poseduje svetle čvorove bez ograničenja u količini sa čeonim pukotinama maksimalne  širine do 1mm. Dozvoljene su sitne greške u strukturi koje ne utiču na čvrstoću drveta kao i male razlike u boji.
 3. Rustik klasa ima grubo izraženu strukturu tj nema ograničenja u čvorovima kojji su u dimenzijama od 15mm – po jedan na komadu parketa. Može da poseduje mušičavost sa po 5 uboda, ako nisu u grupi. Čeona pukotina može biti maksimalne širine do 3mm. Dozvoljene su i ostale greške ako ne utiču na čvrstoću parketa.
 4. Van standardna klasa ne podleže standardima i ograničenjima u čvorovima ili pukotinama.

Parket se proizvodi od više vrsta drveta. Najpopularnije su vrste parketa od hrasta (1), bagrema (2), graba (3), jasena (4), oraha (5), trešnje (6). Kod nas najzastupljenija vrsta parketa je hrastov parket  zbog svoje dugotrajnosti, dobrih mehaničkih svojstava i lepog izgleda.

Postoji više vrsta slogova polaganja parketa. Pored danas najpopularnijeg brodskog poda (6) postoje i razne vrste mozaika (1,2), naizmenični slog (3), riblja kost (4) i  šah polje (5).

Slog „riblja kost“ se smatra dimenziono naj stabilnijim slogom u odnosu na promenu vlage i temperature vazduha u prostoriji u kojoj se nalazi. Mana mu je to što je ugradnja, u poređenju sa gotovim parketima, dosta komplikovanija i  zahteva više vremena.

 

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Ksenija

  Zdravo,

  Treba u skorije vreme da stavljam parket u stanu. Najvise mi se dopada kako izgleda VS varijanta zbog boja, ali me zanima da li biste je preporucili? Da li je dovoljno kvalitetna?

  Hvala,
  Ksenija

Ostavite odgovor

Obavezna polja *