Jodna banja po viziji Branislava Milićevića
Aktuelno

Jodna banja građanima: Predložena obnova bazena i revitalizacija impresivnog zdanja u Novom Sadu

Revitalizacijom bi se objektu vratile originalne funkcije i značenja, čime bi se ponovo uspostavila banjska kulture i formirala kompleksnija slika grada. 

Najavljena kao jedinstvena u regionu, digitalna platforma „TvojGrad“ lansirana je u oktobru 2021. godine kao mesto namenjeno učešću javnosti u donošenju odluka značajnih za Grad Novi Sad, omogućavajući učešće građana u određivanju prioriteta u postupku izrade budžeta, osnovnog dokumenta za realizaciju projekata od javnog značaja.

Među brojnim predlozima za 2023. godinu čiju realizaciju Novosađani trenutno mogu da podrže svojim glasom, za oko nam je nedavno zapao projekat arhitekte Branislava Milićevića za obnovu bazena i revitalizaciju Jodne banje, jednog od najimpresivnijih gradskih zdanja iz austrougarskih vremena, čije je objekte početkom 20. veka projektovao arhitekta Imre Franček iz Budimpešte.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Jodna banja u Novom Sadu; Foto: Wikipedia (Mladen Sekulić)

Banjska sezona tokom cele godine

Dok Novosađani redovno posećuju neke iz bogatog izbora banja Mađarske, mnogi od njih često i ne znaju da je u njihovom gradu svojevremeno postojala vrlo posećena Jodna banja, čija termo-mineralna voda je, u periodu između dva svetska rata, privlačila i više od 1.500 posetilaca dnevno, imala sezonu tokom cele godine, a kupališni hotel park nudio „stalno muziku i igranku“, kako glasi jedan opis iz 1933. godine.

Nažalost, upotreba termo-mineralne vode je tokom vremena prestala, Jodna banja izgubila svaki trag banjskog lečilišta, te se na njenom mestu danas nalazi Specijalna bolnice za reumatske bolesti Novi Sad, čiji kapaciteti u ovom objektu sve manje odgovaraju rastućim potrebama, dok bazeni nekadašnjeg banjskog kompleksa zahtevaju hitnu rekonstrukciju.

Novi turistički proizvod morao bi da doprinese porastu broja turista, vremenu koju oni provedu u gradu, kao i ukupnoj turističkoj potrošnji.

Time se, kako se navodi u projektu, stvaraju uslovi za revitalizaciju Jodne banje i izradu novog master plana kompleksa kojim bi se mogli razmotriti pravci i razmere razvoja nove Jodne banje u Novom Sadu i same Specijalne bolnice, a koji bi, ako se pravilno postave, mogli gradu i građanima doneti mnogobrojne koristi.

„Najočiglednija dobrobit je svakako stvaranje novog turističkog proizvoda, koji bi morao da doprinese porastu broja turista, vremenu koju oni provedu u gradu, kao i ukupnoj turističkoj potrošnji. Akcija Turističke organizacije grada ’52 vikenda u Novom Sadu’ možda najbolje pokazuje koliko je ovakav proizvod preko potreban u ponudi grada“ – kaže se u opisu projekta.

Ovde se napominje da ne samo da se vrednost industrije wellness & spa turizma meri u stotinama milijardi dolara na globalnom nivou, već i da se sve više pažnje posvećuje istorijskim banjama Evrope, putem  asocijacija i inicijativa kao što su Evropska ruta istorijskih banjskih gradova ili nedavni upis Velikih banja Evrope na Uneskovu Listu svetske kulturne baštine.

Koncept Branislava Milićevića

Ekonomska održivost najjači adut

Takođe, treba skrenuti pažnju da postoje brojne banje koje predstavljaju uspešan model zasnovan isključivo na tihom wellness programu u kompaktnom prostoru ili čak u gusto izgrađenom gradskom tkivu, kao što je to slučaj sa gradom Bat u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Srbiji su verovatno najpoznatije gradske banje/kupališta Budimpešte  i Segedina.

S druge strane, najjači adut predložene revitalizacije predstavlja upravo činjenica da, za razliku od brojnih drugih banja, ekonomska održivost revitalizacije Jodne banje ne zavisi od turista, imajući u vidu da je lokalno tržište dovoljno veliko i razvijeno da obezbedi budućnost banje.

S tim u vezi, u projektu se napominje da jedno od predviđanja razvoja banja u budućnosti tvrdi da bi „posebno banje locirane blizu političkih, ekonomskih i poslovnih centara (gradskih aglomeracija) mogle biti obećavajuci poslovni model, obzirom da urbani stanovnici žude za rekreacijom i biološkom regeneracijom – luksuznim atrakcijama koje oni mogu da priušte”.

Osim u turističkom sektoru, ovakvi kompleksi stvaraju mogućnost i otvaranja radnih mesta za medicinske radnike.

Budući da je smeštena u drugom najvećem gradu države, Jodna banja bi mogla predstavljati i temelj za promenu paradigme banjskog turizma u državi, koji se hronično percipira kao turizam namenjen starijoj populaciji. Osim u turističkom sektoru, ovakvi kompleksi stvaraju mogućnost i otvaranja radnih mesta za medicinske radnike, što je izuzetno bitan socijalni faktor.

„U banjama Mađarske, besplatan ulaz imaju pacijenti sa lekarskim uputom, što pomaže poboljšanju javnog zdravlja, a mogu se formirati i novi smerovi na Univerzitetu, u skladu sa Misijom i vizijom Specijalne bolnice“ – navodi se u predlogu.

U banjskom kompleksu danas se nalazi Specijalna bolnice za reumatske bolesti Novi Sad; Foto: Wikipedia (Mladen Sekulić)

Stvaranje mogućnosti za revitalizaciju objekata u okolini

Dodaje se da bi povećan broj posetilaca svakako pozitivno uticao na brojne trgovačke, ugostiteljske i poslove male privrede u okolini banje, a istraživanja Integrisane strategije razvoja kupališta pokazuju da kompleksi ovog tipa imaju pozitivan uticaj i na rast cena nekretnina, što sve zajedno utiče i na rast prihoda od poreza.

Revitalizacija Jodne banje podrazumevala bi i ponovnu upotrebu prirodnog resursa i javnog dobra – vode čija su lekovita svojstva više puta dokazana i višestruko nagrađivana, dok ekspertize procenjuju da bi se kopanjem dubljeg bunara dobila znatno toplija voda koja bi se mogla koristiti i za zagrevanje čitavog kompleksa, čime se utiče na drugi najznačajniji trošak u funkcionisanju mađarskih banja: energetsku potrošnju.

Ekspertize procenjuju da bi se kopanjem dubljeg bunara dobila znatno toplija voda koja bi se mogla koristiti i za zagrevanje čitavog kompleksa.

Kvalitetno koncipirane i dobro razvijene banje najčešće zahtevaju dodatne ugostiteljske i smeštajne sadržaje, čime se, kako je objašnjeno, stvaraju mogućnosti za revitalizaciju postojećih objekata u okolini.

„Revitalizacijom Jodne banje se ne postiže samo vraćanje originalne funkcije i značenja objektu Jodne banje – spomeniku kulture od velikog značaja, već i čitavoj četvrti koja je svoj identitet izgradila upravo na postojanju Jodne banje, ponovo uspostavlja banjska kultura i formira kompleksnija slika grada“ – navodi se na kraju predloženog projekta za koji možete da glasate na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. David i GOLI JATI III

    …MINAKVA Da ucestvuje u Obnovi – Jodna voda !!!

  2. Mikica

    Ugledajte se na skoro identično Ana kupatilo u Segedinu. I njihov koncept lečenja, odmora i turizma. I ništa više.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *