Tod Williams i Billie Tsien; Foto: TWBTA
Aktuelno

Arhitekte da plate 10 miliona dolara zbog kašnjenja izgradnje od 10 meseci?

Univerzitet Prinston tužio je proslavljenu arhitektonsku firmu TWBTA zbog kako navode „nepažljivog procesa izgradnje i prekoračenja roka“.

Predmet spora je centar Andlinger pri Univerzitetu Prinston kojeg potpisuju Tod Williams Billie Tsien Architects. Ova njujorška firma i konsultantska firma Jacobs Engineering Group zajedno su tuženi za posao na ovom prestižnom američkom univerzitetu, koji je završen 2016. godine s kašnjenjem i prekoračenim rokom, piše Dezeen.

Tuženi Tod Williams, koji je projektovao novi centar pri Prinstonu, ima upravo diplomu ovog prestižnog univerziteta.

U tužbi koja zahteva isplatu u iznosu od 10,7 miliona dolara i koja je podneta tokom decembra, Prinston navodi da tim kompanije TWBTA „nije uspeo da izvrši svoje profesionalne projektantske zadatke u skladu s postavljenim standardima, što je rezultovalo nepotrebnim i prevelikim dodatnim troškovima i prekršenim projektnim rokovima koji su Univezitet skupo koštali.

Portparol zamenika Univerziteta Prinston Michael Hotchkiss u svojoj izjavi je opisao postupak kao „neobičnu ali neophodnu akciju“ i dodao da Univerzitet nastoji da nadoknadi dodatne troškove koji su nastali zbog obimnih promena i kašnjenja koje su izazvale kompanije koje su radile na izvođenju centra Andlinger.

Centar Andlinger pri Prinstonu; Rendering: Michael Moran

Deset meseci kašnjenja

Firma TWBTA angažovana je za projekat istraživačkog centra tokom 2009. godine, dok je izgradnja počela 2012. a završila se u maju 2016. godine, sa deset meseci kašnjenja. U podnetoj tužbi navodi se da su za polovinu perioda kašnjenja direktno odgovorne firme TWBTA i Jacobs Entities.

U periodu između 2012. i 2017. godine firme su izdale 87 izmena (Architect’s Supplemental Instructions) koje spadaju u manje promene koje ne utiču na vremenski rok i ugovor. Ipak, to je dovelo do 462 COR zahteva koji su uzrokovali promene na budžetu i roku za izvođenje.

Još problema

Tod Williams, koji je osnovao kompaniju zajedno sa svojom suprugom 1986. godine, naime ima diplomu Univerziteta Prinston, kao i mnoga dobijena priznanja za svoj rad. Međutim, mnogi njihovi projekti tokom poslednjih godina izazvali su polemiku u javnosti. Na kritiku su naišli obnova postmodernističkog Hood Museum of Art na koledžu Dartmouth kao i Obamina predsednička biblioteka, čija se izgradnja planira u istorijskom čikaškom parku Jackson.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *