Aktuelno, Antigradnja

Najopasniji putevi na svetu

Neverovatni, neobični, opasni, putevi koji svojim prolaznicima oduzimaju dah. Vozeći se njima, čini vam se da biste mogli da dotaknete nebo.

Prolazak kroz teške lakat krivine i strme uspone daje vam priliku da se divite neverovatnim predelima koje se otvaraja pred vama.

Mnogi od ovih puteva delo su isključivo prirode, čovek nije bio taj koji ih je stvarao. Nalaze se između velikih stena, strmih padina, kamenja i useka. To su najopasniji putevi na svetu…

„The North Yungas Road (Put Smrti)“, Bolivija

Zovu ga Put smrti. Dužina mu je 70 kilometara, a većim delom je širok svega 3.2 metara. Put spaja La Paz, glavni grad Bolivije i Koroiko. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 4.650 metara iznad Kumbra pasa, i na 1 200 metara iznad Koroika. Pošto je jedan deo puta bez zaštitne ograde, ovaj put se smatra najopasnijim na svetu.

„Guoliang Tunnel“ na Taihang planinama, Kina

Ovaj neverovatan put pruža se kroz tunel u Taihang planinama u Kini. U prevodu sa Kineskog znači „put koji ne toleriše ni jednu grešku“. Zaista jeste tako, većina nesreća bili su plod ljudske nepažnje. Sa 1200 metara dužine, 4 metara širine i trideset prozora koji vam omogućavaju da uživate u prelepim predelima Guoliang tunel se smatra takođe jednim od najopasnijih puteva.

„Col de Turini“, Francuska

Kol de Turin je planinski put na Alpima u južnoj Francuskoj, koji se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. Na putu se nalazi 34 opasnih lakat krivina. Poznato je da se ovim putem voze reli vožnje. Vozači na nekim segmetima uspevaju da dosegnu brzinu od 180km/h. Do pre par godina ovaj reli vozio se i noću.

„Stelvio Paš“, Italija

Put koji se nalazu na 2757 metara nadmorske vise u istočnim Alpima je veoma težak i izazovan za prolazak jer ima 48 lakat krivina

„Leh Manali“, Indija

Put između venaca Himalaja, prostire se na 5000 metrata iznad nivoa mora, i visinom je na drugom mestu na svetu. Kome fali adrenalina, ima 475 km da ga nadoknadi….pa put pod noge…

„Taroko Gorge Road“, Tajvan

Ovaj planinski put oduzima dah i nalazi se na preko 3000 metara nadmorske visine. Nastao je razbijanjem stena između kojih je nastao ovaj put.

„Trollstigen“, Norveška

Iako je napravljen po svim bezbednosnim standardima ovaj put zbog mnogo lakat krivina i strmih nagiba iziskuje punu pažnju i koncentraciju. Ovo je jedan od najlepših puteva na Fjordu u Norveškoj i u prevedu sa Norveškog znači Trolove merdevine.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Ruza

  Mogli ste staviti i neki put u Srbiji. Nema opasnijih od njih! 🙂

 2. borodjanin

  Sta fali putevima u Srbiji? 

 3. tanja

  najčešće asfalt.

 4. Marko

  Stvarno ne vidim ništa opasno na ovim putevima. Put Novi Sad – Inđija je ubedljivo pobednik na ovoj listi!
  Pogledajte asfalt na svim gore pomenutim putevima je ravan k’o ogledalo.

 5. borodjanin

  Mislim da ljudi preteruju. Nasi putevi nisu tako losi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *