Nameštaj i oprema

Masivni parket: prednosti, dimenzije i cene

Masivni parket je parket izveden od drveta kroz celi presek. Za razliku od masivnog, kod višeslojnih parketa drvo je sloj od par milimetara koji se lepi na šperploču ili drvo bora.

Klasični masivni parket manjih dimenzija se najčešće završno obrađuje (lakiranje, uljiranje) nakon polaganja, dok se veće dimenzije danas uglavnom završno obrađuju u fabrikama i prodaju kao gotov masivni parket. Na ovaj način se vreme postavke parketa skraćuje i znatno pojednostavljuje.

galekovic-parket

Dimenzije masivnog parketa

Debljina masivnog parketa je najčešće 14 i 21/22mm dok se širina kreće od 50 do čak 200 mm. Debljina parketa nosi veliku ulogu u ceni parketa. Pri postavljanju parketa u brodski pod kombinuju se različite dužine parketa i to od 60 do 120 centimetara. Cena za veće dimenzije hrastovog gotovog parketa iznosi od 42 evra po metru kvadratnom.

Način ugradnje masivnog parketa

Ugradnja masivnog parketa se uglavnom radi lepljenjem na pripremljenu i suvu podlogu. Kod manjih dimenzija se najčešće koriste dvokomponentna lepila a kod većih dimenzija je preporuka koristiti jednokomponentna elastična lepila. Preporuka je takođe koristiti prajmer koji omogućava bolje koheziju lepila i podloge. Pogledajte način lepljenje parketa i njegove cene.

postavljanje-parketa-01

Masivan gotov parket od hrasta, bukve, jasena i graba možete pronaći u predstavništvu kompanije Galeković u Beogradu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *