Kuhinjski šank koristan za male stanove jer stvara dodatni radni prostor, prostor za skladištenje ali i što je najvažnije dobijate trpezarijski sto.

Pored ovih funkcionalnih razloga, lepo osmišljen šank je idealan dekorativni element za vašu kuhinju.

Najlakši način da se stvori ovaj prostor u maloj kuhinji jeste projektovanje „G“ oblika bez ugrožavanja funkcionalnosti kuhinje. Ovaj oblik pruža mogućnost da se barske stolice postave na jednoj strani a radnu površinu sa druge. Donji elementi ispod radne ploče se mogu koristiti za čuvanje raznih stvari. Visina ovog šanka je između 85 i 95 cm a barske stolice koje odgovaraju ovom šanku su visine 65 cm ili one sa podesivim visinama. Dubina same šank ploče ne bi trebala da je ispod 40 cm zbog potrebne površine za obedovanje.

Na sledećem crtežu prikazane su orijentacione dimenzije šanka „G“ oblika. Frontovi šanka (A) mogu biti izvedeni od drveta ili zidani pa obloženi kamenom. Ukoliko želite da organizujete prostor za skladištenje kojem bi se pristupalo iz sobe (C), frontovi moraju biti izvedeni od drveta. Prostor za ugradni element ili prostor za skladištenje sa pristupom iz kuhinje na crtežu je označen sa (B).

Poznati proizvođači nameštaja uz svoje modele kuhinja sve češće projektuju i kuhinjske šankove. Pogledajte kako izgleda italijanski dizajn ovog komada nameštaja.

Stolarske firme iz Adresara: