Nameštaj i oprema

Kuhinjski šank: dimenzije i finalna obrada

Kuhinjski šank je veoma praktičan ali pritom i dekorativni element otvorene kuhinje. Zbog toga ga morate praviti sa posebnom pažnjom.

Izrađuje se u različitim oblicima, materijalima i dimenzijama. U prethodnom članku pisali smo o optimalnim visinama kuhinjskog šanka i formama. Sada ćemo vam pokazati neke od izvedenih primera koji vam mogu poslužiti kao inspiracija za vaše rešenje. Daćemo vam i par dizajnerskih saveta.

Dimenzije kuhinjskog šanka

Prolaz pored šanka u kuhinju treba da je minimalne širine 80 centimetara. Ukoliko na toj strani želite da postavite stolicu za sedenje ovaj prolaz mora biti znatno širi.

Preporučljivo je da dužina kuhinjskog ostrva ne bude manja od 110 centimetara. Ukoliko želite da uz kuhinjski šank postavite barsku stolicu, potrebno je oko 60 cm širine šanka za svaku od njih. Znači, ukoliko želite da postavite dve barske stolice minimalna dužina šanka treba da bude 120 centimetara. Razmislite takođe i o polukružnim šankovima ako vam prostor tako nešto dozvoljava.

Optimalna visina šanka se kreće između 95 i 105 centimetara. Ovo je visina šanka kojoj odgovaraju standardne barske stolice visine 65 cm.

Finalna obrada

Da bi ga uklopili, nije obavezno da kuhinjski šank ima isti izgled kao kuhinjski frontovi ili radna ploča. Drugačija završna obrada garantuje da će ovaj element isticati.

Ipak, kako bi bili sigurni na nećete pogrešiti dizajneri vam savetuju da izbegavajte velike kontraste. Ovo se odnosi na kontraste u bojama ali i na upotrebu različitih materijala. Ukoliko je cela kuhinja izvedena u drvetu, šank izveden od metala nije dobro rešenje.

Kamen, tapeta ili pločice su materijali koje najčešće susrećemo na frontovima šankova.

Sledeći izvedeni primeri vam mogu koristiti kao ideja vodilja za vaš idealan kuhinjski šank.

Saznajte još interesantih stvari o kuhinjama.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Leo

    Ma bravo,za te pare što vidim pa uradio bih 100x bolje,to se kaže tako,verujem mnogo bolje,ja radim sve sam,a vidim niko nije izmislio toplu vodu,a ja ideja koliko hoćeš,igram se šta mi sve pada na pamet i šta ćeš mi i bilo kome pored printesa,pali bolje,sramota.

Оставите одговор

Obavezna polja *