Saveti arhitekte Sonje

Kako izolovati betonsko korito i oluk

Poštovana Sonja, moja zgrada ima problem sa odvodnjavanjem vode sa krova. Naime, umesto u oluka voda sa kosog krova se sliva u betonsko korito koje dalje vodi vodu u oluk koji je ugrađen u zid zgrade. Izolacija u tom betonskom koritu je par puta popravljana ali nažalost i dalje voda nađe put i stan ispod vlaži po plafonu. Takođe, stanovima na nižim etažama se pojavljuje vlaga na zidu kroz koji prolazi oluk. Koje je najbolje rešenje za izolaciju betonskog korita (katran, bitumen i slično nisu pomogli) kao i zidova u stanovima sa unurašnje strane od oluka?

porodica Simić

Poštovani Simići, za vaše pitanje konsultovali smo se s predstavnikom kompanije Sika, Vukojem Mašulovićem. On je predložio materijal za hidroizolaciju Sikalastic 445.  Ovo je jednokomonentni,viokoelastični, poliuretan izuzetnih karakteristika koji očvršćava u kontaktu sa vlagom iz vazduha. Vrlo je lak za primenu i nanošenje.

Vrlo bitna stvar pre nanošenja izolacije je pripreme podloge. Ukoliko se na podlozi nalaze slojevi od bitumena najbolje je, ukoliko je moguće, odstraniti ih i obrusiti beton ispod njih. Ukoliko ne postoji ova mogućnosti, onda je jako bitno da je ta podloga dovoljno zdrava odnosno da se ne odvaja i truni. Pre nanošenja hidroizolacije, podlogu je potrebno očititi i oprati.

Ukoliko podloga nije pripremljena na kvalitetan način može doći do problema naknadnog podizanja nanetih slojeva hidroizolacije.

Ukoliko je podloga beton, onda ga je potrebno očistiti, obrusiti, usisati i otvoriti pore. Prilikom nanošenja Sikalastic 445 treba obratiti pažnju da je podloga suva i radove nemojte izvoditi ukoliko se očekuje kiša.

Cena hidroizolacije Sikalastic 445 u beloj boji je oko 1370 dinara/kg. Pakovanje je u kantama od 18 kilograma.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *