Izvođenje, Materijali, Saveti arhitekte Sonje

Kako sprečiti pojavu vlage u kući

Stiglo nam je novo pitanje o problemu koje tišti brojne vlasnike kuća – pojava vlage. Imamo rešenje!

Pozdrav, imam problem sa vlaženjem kuće u kojoj se retko boravi tj vikendice. Kuća je zidana punom ciglom i malterisana klasičnim malterom sa horizontalnom izolacijom izmedju temelja i zida. Ipak se na unutrašnjoj strani zida javlja opadanje maltera u donjoj zoni tj blizu poda. Koji je vaš predlog za sanaciju i za sprečavanje ove pojave?

Slavimir Stevanović

Vaše pitanje smo prosledili stručnim licima kompanije Sika. Vukoje Mašulović nam je poslao sledeći odgovor: Uzroci ove pojave mogu biti razni. Vlaga se najčešće pojavljuje zbog tri problema koja smo ovde naveli kao i rešenja za njihovo otklanjanje.

1. Kapilarna vlaga

sprecavanje kapilarne vlage
Ubrizgravanje paste

Kapilarna vlaga se penje kroz zid zbog neadekvatna ili dotrajala HI. Rešenje za izolaciju kapilarne vlage je Sika Mur Injecto Cream sistem injektiranja. Ova pasta za zaustavljanje prodora vode se nanosi ubrizgavanjem u predhodno izbušene rupe (otvore) na zidu korišćenjem ručnog pištolja. Jednom ubrizgan u sloj maltera, ovaj materijal se širi kroz vlažan zid, čime se obezbeđuje vodonepropusna barijera i blokiraju dalji prodori kapilarne vlage. Pogledajte detaljan način namošenja izolacije za sprečavanje kapilarne vlage.

2. Trošan krečni malter bez impregnanta

Moguća je pojava vlage ukoliko je krečni malter trošan i porozan, bez impregnanta ili VDP aditiva. U ovom slučaju prvo je potrebno ukloniti tršan malter i naneti novi sa dodatkom za VDP malteri koji je ujedno i paropropusan. Sikalite prah je dodatak za vodootporne maltere zidova i fasada, podne premaze i malter za spojnice. On sprečava mogućnost apsorbovanja vode,  poboljšava vodootpornost, ima plastificirajuće dejstvo, a time i redukciju vode u svežem malteru.

Ukoliko je ipak malter “zdrav” potrebno je impregnirati ga sa Sika Gard 703W , Sika Gard 905W ili Sika Gard 700S.

3. Kondenz

Mogući razlog pojave vlage je neadekvatna termoizolacija koja stvara kondenz u zidu koji dovodi do pojave buđi, naročito gde nema provetravanja. Rešenje je aplicirati adekvatan termoizolacioni sistem a kao dodatno rešenje se predlaže smola Sika Gard 905 za sprečavanje pojave buđi. Ovaj materjal je providan nakon sušenja a formira nevidljivu vodoodbojnu i vlagootpornu barijeru na površinama od gipsa, maltera, cigle ili kamena.

Pogledajte i kako se pravilno izliva cementna košuljica:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. novii

    šta bi to tačno bili impregnati u malteru, imam problem i zanima me da li je uzrok loš malter. Kuča je građena 60 ih godina prošlog veka.

Оставите одговор

Obavezna polja *