Novi objekti

Gradi se kula od drveta na 34 sprata

Prošlo je vreme kada su se od drveta gradile samo vikendice i prizemne kuće. U Stokholmu je dat predlog izgradnje zgrade drvetom visine čak 120 metara!

Kako bi sve stajalo na svom mestu, jezgro zgrade biće izgrađeno od betona ali za sve ostalo biće korišćeno isključivo drvo.

Naravno, prvo što pada na pamet kada se spomene drvena kula jeste rizik po požara, ali arhitekte iz danske firme CF Moler naglašavaju da je drvo otporniji materijal na požar od uobičajenih. „Drvo je otpornije na požar i od čelika i od betona zato što je u njegovom sastavu 15% voda koja prvo treba da ispariti pre nego što se ono zapali.“ Poznato je i da drvo deset puta slabije prenosi toplotu nego beton i čak 250 puta slabije nego čelik.

kula-od-drveta-1

kula-od-drveta-3

Arhitekte se rado okreću drvetu kao konstruktivnom građevinskom materijalu jer je lagan, obnovljiv materijal koji može da  nosi veoma dobro u odnosu na njegovu masu. Stoga će i u ovoj kuli od 34 sprata sve grede i stubovi biti drveni baš kao i zidovi, tavanice, stolarija i slično.

kula-od-drveta-5

Svaki stan imaće i staklom prekrivenu verandu dok će krov u obliku dijamanta biti prekriven solarnim panelima koji bi trebali da obezbede dovoljno električne energije za napajanje celog objekta.

kula-od-drveta-2 kula-od-drveta-4

 

Da li biste i vi voleli da živite u drvenoj kuli?

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *