Materijali, Saveti arhitekte Sonje

Kako ofarbati zidove u pekari

Vlasnik sam lokala od 30 metara kvadratnih. Želeo bih da u ovom prostoru otvorim pekaru ali nisam siguran u koje boje da okrečim zidove. Nadam se da me možete posavetovati.
Ivan Jović

Dragi Ivane,

Pri odabiru boja za vaš lokal, vrlo je bitna estetika ali i funkcionalnost. Zbog toga evo par saveta kako da ofarbate vašu pekaru i koje boje da koristite.

Zidovi moraju da budu laki za održavanje, odnosno da su boje vodoperive. Jedno od rešenja su lateks boje koje se mogu dobro čistiti i u sebi imaju dosta sjaja. Akrilne boje su takođe dobro rešenje i mogu da se peru.

Za pekaru vrlo popularan ton za zidove jeste jarko žuta boja. Dobro se kombinuje sa drvenim policama, komodama i spada u tople boje. Boja žita potpuno odgovara enterijeru pekare.

Pored žute, dobra rešenja su sve zemljane boje kao što su braon i krem ali crvena boja za koju se tvrdi da otvara apetit.

Ukoliko želite atraktivniji izgled, na zidove možete da nanesete i neku od dekorativnih tehnika koje takođe spadaju u vodoperive površine.

Savet majstora Đure
Pre nanošenja farbe dobro očistite zidove sapunom kako bi bili sigurni da je zid bez prljavštine i masnoće. Zid mora da je potpuno suv pre nego se počne sa nanošenjem farbe. Dekorativnu tehniku ili boje nanesite u dva sloja.

Distributer dekorativnih tehnika, lateks i akrilnih boja jeste Lemix. Na slici ispod je prikazana mala pekara sa zidovima izvedenim u tehnici Antika.

dia Sonja Brstina

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *