Da li parket moze da se postavlja na podno grejanje? Foto: Gradnja.rs
Opremanje

Parket za podno grejanje: koje vrste se preporučuju, a koje treba izbegavati

Drvo je prirodni materijali koji se širi i skuplja sa promenom temperature pa je zato česta nedoumica da li se ono sme postavljati kad imamo podno grejanje. Odgovor nije tako jednostavan ali krenimo redom.

Iako se smatra da su parketi od punog drveta kvalitetniji, u slučaju da planirate podno grejanje to nije slučaj. Naime, masivni parketi, odnosno parketi od punog drveta celom svojom debljinom, ne bi se trebalo postavljati za podno grejanje jer nisu dovoljno stabilni prilikom velikih promena temperature. Masivni parketi šire se i skupljaju usled promene temperature tako da, ako ga postavite na podno grejanje, može doći do rasušivanja, to jest skupljanja vlakana i pojave zazora između dasaka.

Parket koji se može postavljati na podno grejanje su zapravo dvoslojni i troslojni parketi.

Slojevi troslojnog parketa koji je pogodan za podno grejanje. Foto: Gradnja.rs

Slojevi u dvoslojnim i troslojnim parketima pružaju otpornost na temperaturne promene.

Dvoslojni i troslojni parketi imaju, kao što im i samo ime kaže, dva, odnosno tri sloja drveta. Gornji, vidljiv sloj je puno drvo dok se ispod njega takođe nalazi puno drvo koje se sastoji od manjih lamelica i koje su postavljene 90 stepeni u odnosu na gornji sloj. Dakle, vlakna ova dva sloja se pružaju u drugačijim pravcima. Upravo ovo sprečava da usled promene temperature dođe do promene dimenzija daske, to jest do njihovog razilaženja. Dodatni slojevi parketu daju čvrstinu!

Da li se višeslojni parketi mogu hoblovati?

Da, mogu. Iako je završni vidni sloj tanak i nije debeo kao kod masiva, višeslojni parketi se mogu hoblovati ali se ne preporučuje više od jednog puta. Naravno, nakon hoblovanja potrebno je parket lakirati ili uljiti, odnosno naneti mu završni sloj. Ovo se radi samo nakon hoblovanja. Kupovni parket već ima nanesen završni sloj.

Parket na podno grejanje lepi elastičnim lepkovima u šta spadaju jednokomponentni ili dvokomponentni sa specijalnom namenom za podno grejanje. Foto: Gradnja.rs

Uljani ili lakirani parket za podno grejanje

I uljani i lakirani parketi mogu se postavljati za podno grejanje. Ne zaboravite samo da bi se uljani parketi trebalo na par godina ponovo premazati uljem kako ne bi doslo do isušivanja parketa, a samim tim parket može da upije fleke ili da se rasuši. Ovo spada u redovno održavanje uljanih parketa.

Ako se nakon hoblovanja lakira parket koji je na podnom grejanju, preporučuje se da se stavlja mat lak, nikako sjajni. Preporučuje se lak na vodenoj bazi koji ulaze u strukturu drveta, ne stvarajući plastični sloj preko drvene površine.

Koji lepak za parket ide na podno grejanje

Preporučuje se da se parket na podno grejanje lepi elastičnim lepkovima. Predlaže se jednokomponentni Sika lepak ili dvokomponentni lepak koji je namenjen za podno grejanje. Ovakvi lepkovi su skoro duplo skuplji od klasičnih lepkova za klasični parket.

Cena lepka i postavke parketa na podno grejanje

Kao što smo napomenuli, materijal za lepljenje parketa na podno grejanje je duplo skuplji od običnog. Potrošnja lepka po metru kvadratnom je oko 1,5 kilogram (zavisi od kvaliteta cementne košuljice) pa je cena materijala oko 8,5 do 9 evra/m2. Na ovo treba da se doda cena rada koja iznosi oko 5 evra/m2.

Znači, ukupna cena postavke parketa na podno grejanje iznosi oko 13,5-14 evra/m2 za gotove dvoslojne ili troslojne pakete.

Izgled preseka troslojnog parketa. Foto: Gradnja.rs

Šta se još ne preporučuje za parket za podno grejanje

Bukva, trešnja i javor su vrste drveta koje ne podnose dobro povećanu toplotu pa se samim tim ove vrste ne preporučuju za parket koji se postavlja za podno grejanje. Preporučuje se hrast, jasen, orah…

Na belim i jako svetlim parketima, ukoliko lak i bajc nije dovoljno kvalitetan, usled povećane temperature moguće je da na površini dođe do blage promene nijanse.

Srodni link:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Dušan

  Dobar dan,

  Da li možete da preporučite neki konkretan parket i/ili proizvođača?

  Hvala.

  1. Sonja Brstina

   Da, upravo spemamo tekst sa konkretnim primerima i cenama. Pratite nas

   1. Boban

    Dobro bi bilo, kada se vec obradjuje ova tema, da se napravi neko poredjenje efikasnosti (ekonomicnosti) podnog grejanja kada je podna obloga parket u odnosu na keramiku.

    Jedna stvar je da li je nesto moguce, sasvim nesto drugo da li je i pametno.

    1. Sonja Brstina

     Da, to je vrlo zanimljiva tema. Potrudićemo se da pronadjemo podatke i napravimo analizu. Hvala

 2. Goran

  Upravo planiram da stavim takav pod u svojoj kuci.Zanima me da li postoji vec provereno ime proizvodjaca i konkretno ime poda cena i mesto gde moze takavpod da se nadje.Hvala puno
  .

Ostavite odgovor

Obavezna polja *