TECE cevi za podno grejanje za podlogu učvršćeni tacker iglicama, foto: Sonja Brstina
Izvođenje

Podno grejanje: Kako izabrati podlogu i odgovarajuće cevi

Izaberite pametno cevi i podloge za podno grejanje kako bi vam bilo toplo pod nogama.

Ako su vam radijatori ružni i ne želite da njima opterećujete i smanjujete koristan prostor ispod prozora, rešenje za vas je podno grejanje. Međutim, ovo nije jedina prednost podnog grejanja. Kod grejanja s radijatorima ili fan-coilima uvek je najhladnije u zoni nogu, odnosno, u prostoriji je vrućina a hladno je pod nogama. Podno grejanje greje upravo tamo gde treba, pa se temperatura po zapremini prostorije mnogo bolje rasprostire.

Podno grejanje se može postavljati ispod parketa (dvoslojnog, troslojnog pogodnog za postavljanje na podno grejanje), keramike ili mermera. Podno grejanje može da bude na struju i na vodu. O električnom podnom grejanju smo već pisali, a grejanje koje radi na vodu je takođe veoma interesantno jer može da se poveže na centralno grejanje ili na kotao. Cevi kroz koje cirkuliše topla voda se postavljaju na pod ili čak i na zid (zidno grejanje).

Kako odabrati cevi za podno grejanje

TECE u svojoj ponudi ima tri tipa cevi za podno grejanje. Prva vrsta su petoslojne cevi za podno grejanje SLQ PE-RT 5S što je najpovoljnije rešenje i najčešće se koristi. Otporne su na grube uslove postavke i ne mogu da se oštete. Prečnik cevi može biti: ∅12, 16, 17, 20, 25mm

Druga vrsta su petoslojne cevi za podno grejanje SLQ PE-MDXC koje imaju veću otpornost na oštećenja. One se za razlikuju od prethodne vrste po tome što su polietileni umreženi elektronskim putem, samim tim su stabilnije na promene temperature.

Plastične cevi SLQ PE-RT/AL PE-RT presvučene su aluminijumskim omotačem. One su najsavitljivije i ujedno najjednostavnije za postavljanje u sve vrste podloga, a najčešće se koriste kod tzv. suvog podnog grejanja. Zahvaljujući savitljivosti, pomaže lakom postavljanju i ugradnji čepića, a može da se postavljati za zidno grejanje.

Najčešće korišćena cev TECE SLQ PE-RT

Podloga za razvod cevi podnog grejanja

TECE u svojoj ponudi ima dve podloge za polaganje cevi.

1. Čepićasta podloga, odnosno, pečurke. Ovaj tip podloge je najbolji i najpraktičniji kod postavljanja sistema podnog grejanja. Postoje verzije bez izolacije gde prema potrebi birate debljinu izolacije ispod čepićaste podloge. U ponudi čepićaste podloge postoje i fabrički integrisana stiropor izolacija u debljini 10mm ili 30mm. Takođe, ovde se cevi uranjaju u podlogu između čepića i cevi su niže od gornje tačke te se može gaziti po njoj i pre izlivanja cementne košuljice bez straha od oštećenja.

2. Tracker ploče debljine 1cm ili 3cm su podloge od stiropora sa reflektujućim aluminijumskim slojem kod koje se cevi vežu iglicama uz pomoć tracker mašine. Ova podloga je povoljnija, lakša za transport i pakuje se po 10m2.

Tracker ploče debljine 1 cm kod kojih se cevi poveruju tracker iglicama

Razdelnik

Razdelnik od plemenitog čelika sa meračima protoka se montiraju u zidne kutije (razdelni ormarić) koje mogu biti ukopane u zid, a front može biti od stakla ili od metala.

Razdelnik je kvadratnog prečnika, sa fino regulacijom ventilom na meračima protoka. Razdelnik može biti veličine od 2-12 krugova, a zbog povećanog protoka mogu se spojiti cevi čak do prečnika ∅20mm. Razdelnik i ormarić uglavnom se postavljaju u centralnom delu objekta.

Razdelnik od plemenitog čelika sa meračem protoka

Prelazak s radijatorskog na podno grejanje

RTL ventil se koristi kada u stanu postoje radijatori, a potrebno je da se ugradi podno grejanje. Kako se ne bi štemovao ceo stan, može se prebaciti na podno grejanje bez rušenja. On se montira u zid, a sa termostatom se reguliše temperatura.

RTL kutija za grubu ugradnju sastoji se od zidne ugradne kutije s unapred podesivim regulacionim ventilom, unapred podesivim SGT ventilom i termostatskim ventilom, uključujući zaštitu u gruboj gradnji i priključni adapter 3/4″ eurokonus, dubina ugradnje 65-90mm. RTL kutija za finu ugradnju sastoji se od visokovredne dizajnerske pokrivne ploče od stakla, dizajnerske termostatske glave od eloksiranog aluminija, ugradnog okvira od plastike kao i montažne ploče za podešavanje po dubini. Dimenzije pokrivne ploče su 104 x 124 x 7 mm.

Razdelna kutija u zidu za podno grejanje s pokloplcem od stakla i otvaranjem na klik

Ugradnja podnog grejanja je, dakle, moguća i na postojeće sisteme centralnog grejanja s radijatorima.

Više o TECE ponudi za podno grejanje pročitajte ovde.

Na podno grejanje se potom izliva košuljica, a ovde možete pogledati kako (link).

Saznajte i koliko košta ugradnja podnog grejanja, a pogledajte kako izgleda sistem električnog podnog grejanja.

Foto: Gradnja.rs

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *